O tomto zajímavém příběhu povyprávěl historik 
a místostarosta Nymburka Pavel Fojtík.

„Roku 1306 umírá v poměrně mladém věku pětatřiceti let Václav II. a následně je zavražděn jeho syn. Na trůnu se střídá hned několik panovníků. „Bylo jasné, že kdo si vezme za ženu dceru Václava II., nebo sestru Václava III., bude mít největší šance na ovládnutí českého trůnu," naznačil Fojtík.

„Starší dceru Annu si vzal Jindřich Korutanský, takže jeho nároky na trůn byly tímto podpořeny. Ale jako panovník si nezískal širší podporu. Bylo mu jasné, že je tady ještě mladší dcera Eliška Přemyslovna a tu uvěznil v klášteře svatého Jiří na Pražském hradě," popsal začátky příběhu Elišky Přemyslovny, budoucí manželky Jana Lucemburského a matky Karla IV. Pavel Fojtík.

Elišce se podařilo utéct 
v doprovodu komorných Anežky a Cecilky a prchaly směrem na východ od Prahy stíhány vojsky Jindřicha. Elišce tehdy šlo zřejmě 
o život. Večer se Eliščina družina přiblížila k Nymburku a obyvatelé staré rybárny uviděli světlo na druhém břehu řeky.

Žádost o vydání Elišky

„V poslední chvíli rybář vzal Elišku na loď a ta před branami města říká slavnou větu, kterou máme v Kaplance: Můj otec vám dal hradby 
a proto žádám o vaši podporu. Vojsko se dožadovalo vydání Elišky. Nymburský rychtář a konšelstvo stáli před těžkým rozhodnutím. Buď vyhoví Elišce, nebo půjdou do sporu se stávajícím panovníkem, přestože ještě nebylo jasné, zda svatba s Janem Lucemburským dopadne. Takže Nymburákům tehdy šlo 
o život," vidí důležitost tohoto historického momentu Pavel Fojtík.

Nyní se společně s Pavlem Fojtíkem podíváme na souvislosti, které vedly k uvěznění Elišky Přemyslovny 
a následně k jejímu sňatku s Janem Lucemburským.

Lucemburkové nastupují na trůn roku 1310 za velmi složité situace. Po několik staletí byla na českém trůně domácí dynastie. Ve třináctém století zažívalo české království nevídaný vzestup, který bude těžko srovnatelný s jinou epochou. Zakládání měst, nalezení stříbra, rozvoj pozice českého království v rámci svaté říše římské, kdy se české království během krátké doby vyšvihlo mezi významné státní útvary.

Budoucnost království

Najednou roku 1306 všechno končí. Nečekaně umírá Václav II. a je zavražděn jeho syn. Království české se tím pádem ocitá ve složité situaci. Na trůně se střídá hned několik panovníků, jak Jindřich Korutanský, tak předtím krátce Rudolf Habsburský. Nejistota nutí přemýšlet církevní představitele i šlechtu o další budoucnosti království.

V roce 1308 se stává římským císařem Jindřich Lucemburský, který má mladičkého syna Jana. Naskýtala se možnost tohoto mladičkého Lucemburka oženit s Eliškou a tím pádem si zajistit království. Jindřich měl poměrně ambiciózní politiku. Pocházel 
z malého knížecí lucemburského a neměl pevnější základnu v rámci říše, aby mohl rozvíjet své imperiální představy o panování.

Od roku 1309 se začala domlouvat, nejprve náznakem, poté ale už vážně svatba Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským. Všechno se to odehrávalo pod taktovkou Zbraslavského kláštera. „My toto všechno víme díky tomu, že všechno je zapsáno ve Zbraslavské kronice, která patří mezi nejvýznamnější kroniky z té doby. O událostech nymburských je v kronice věnováno celých pět stran," říká Pavel Fojtík.

Útěk z klášterního vězení

Když už se schylovalo k nějakému sňatku, podařilo se 29. května Elišce Přemyslovně utéct z kláštera, kde byla uvězněna. Jindřich Korutanský se o jejím útěku velmi brzy dozvěděl a začal ji pronásledovat. Nutno dodat, že v té době bylo Elišce osmnáct let a Janu Lucemburskému čtrnáct.

Po záchraně mladé Přemyslovny byli měsíc Jindřichovi vojáci na ostrově, dožadovali se vydání mladé šlechtičny hlídali, aby Eliška někam neutekla. Eliška v té době podle dostupných informací bydlela v Brzorádově domě, což je dnes rohový dům na náměstí Přemyslovců, kde sídlí prodejna drogerie.

Během měsíce se situace vyvíjela tak, že byl naplánován sňatek v zastoupení a někdy v červenci byla domluvena svatba. Jindřich Korutanský vyklidil pole a 2. září v Německu proběhla regulérní svatba budoucích rodičů Karla IV. Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského.

Poté se Jan stává českým panovníkem. Ale šlechtici si byli vědomi toho, že jim Lucemburský vděčí za domluvu sňatku i nástup na trůn. Takže sjednali tak tvrdé podmínky, že Lucemburkové už nikdy nevládli tak pevně, jak si to mohli dovolit Přemyslovci.

Z manželství Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny vzešlo celkem deset dětí. Syn Václav, později přejmenovaný na Karla, se narodil 14. května 1316. Nyní je tomu 700 let.

Čtěte také: Měl Otec vlasti tak trochu slabost pro Kolín a okolí?