Hned dvě velká překvapení čekala v sobotu 27. srpna na návštěvníky již 14. ročníku Tankového dne v Lešanech. Nejenže jeho součástí bylo slavnostní zařazení daru Švýcarské konfederace, československého tanku LTH do sbírek Vojenského historického ústavu Praha, ale v tamní aréně si mohli návštěvníci na vlastní oči prohlédnout také unikátní sbírku pěti tanků z dob první republiky.

Stejně tak jako v letech předchozích, i letos se hlavní program 14. Tankového dne ve Vojenském technickém muzeu Lešany odehrával v lešanské aréně, a tematicky se věnoval zcela ve shodě s názvem tankové technice. Byl rozdělen do celkem čtyř bloků, které na sebe navazovaly.

V prvním se představily tanky z období československé první republiky, ve druhém pak tanky a stíhače tanků z období druhé světové války. Třetí blok patřil tankům z poválečného období, a čtvrtý současné tankové technice.

Celkově se na Tankovém dni představily v dynamických ukázkách téměř dvě desítky tanků a tankové techniky, včetně slavných druhoválečných tanků T-34, tanků T-55 nebo M-48, ale i současných tanků T-72 v modernizovaných verzích či moderní samohybná houfnice ShKH DANA-M1 M.

Anketa: Proč jste sem přijel?

Josef KleandrZdroj: Martina KřečkováJosef Kleandr, Boháňka

Jsem zvědavý. Nikdy jsem na žádném Tankovém dni nebyl, tak jsem to chtěl vidět. Na vojně jsem sice byl, ale s technikou, kterou tady dneska předvádí, jsem nikdy do styku nepřišel, tak si ji chci prohlédnout. Od kamaráda, který tady bydlí jsem slyšel, že je to vždycky velký zážitek, tak jsem zvědavý. Ale určitě to musí stát za to, když vidím těch lidí, kteří sem přijíždí. Už se moc těším.

Kamil SládekZdroj: Martina KřečkováKamil Sládek, Poličany

Já se bojovou technikou zabývám, a také jsem v Lešanech byl v roce 1991 na vojně. Takže si sem jedu i tak trochu zavzpomínat. Ještě si docela dobře vybavuji, jak to tady vypadalo, tak jsem zvědavý, jak moc se „kasíno" za tu dobu změnilo. Hlavně to bude úplně něco jiného. Před těmi pětadvaceti lety jsem tady byl povinně, teď sem jdu ze své vlastní vůle.

Rozhovor

Nikolas 8. letZdroj: Martina KřečkováV sobotu 27. srpna zamířil na čtrnáctý Tankový den do Vojenského technického muzea v Lešanech i osmiletý Nikolas.

Proč ty si do Lešan přijel?
Protože mám rád tanky.

Už si někdy na Tankovém dni byl?
Ne.Dneska jsem tady s tátou úplně poprvé.

A na nějaké podobné akci?
Loni jsem byl v Pardubicích na Leteckém dni. Tam byl kokpit stíhačky, do kterého jsem se mohl posadit.

Co se ti víc líbí. Letadla nebo tanky?
Spíš tady ty tanky.

Chtěl by si se tankem svézt?
Určitě. Ale v opravdovém. Ne jenom v nějaké hračce.