Ředitelka byla na středečním pochodu vyzvána, aby se k celému dění na škole veřejně vyjádřila. Po asi hodinovém čekání studentů na chodbě oznámila jim i médiím, že od čtvrtka začínají velmi intenzivní jednání a že se vedení školy bude snažit atmosféru na ní zklidnit. Podařilo se?

„Jednání s paní ředitelkou se konalo o velké přestávce. Do ředitelny jsme šli za studenty jen my tři organizátoři pochodu. S námi tam byla kromě paní ředitelky také výchovná poradkyně, která vše zapisovala. Ptali jsme se hlavně na zdůvodnění a kritéria výběru právě těch učitelů, kteří výpověď pro nadbytečnost dostali. Bylo nám řečeno, že šlo o jejich aprobaci, kvality, odbornost i aktivitu. Jeden z aspektů byla i loajalita vůči ní," uvedl pro Deník jeden z organizátorů pochodu Daniel Kouba.

Na konkrétních krocích se ale studenti s vedením školy nedomluvili. „Spíš jsme si určili, co od sebe můžeme vzájemně čekat. O možnosti odstoupení paní ředitelky jsme se také nebavili. Domluvili jsme si ale další schůzku na pondělní dopoledne, na které s námi bude přítomný i náš právník," uzavřel Daniel Kouba.

Studenti v Rakovníku protestují proti propouštění učitelů.
SLEDUJEME: Studenti v Rakovníku protestovali proti propouštění učitelů

Napjatá atmosféra na škole tedy panuje dál. „Je to stejné, jako před samotným pochodem. Všichni čekají, co se stane a nikdo nic neví," popsal Daniel Kouba.

Dozvěděli jsme se, že ředitelka Radka Soukupová se situaci ještě v den pochodu rozhodla řešit kromě studentů i s pedagogickým sborem. Učitelé se měli jednotlivě vyjadřovat k současné situaci a v případě, že chtějí ze školy odejít, to sdělit.

Jedním z nich byl i Marek Pavlík, který Deníku tuto informaci potvrdil. „Můžu potvrdit, že to tak bylo. Nevím tedy, jestli tam byli všichni členové pedagogického sboru ani o čem s ní přesně jednali. Nicméně já jsem paní ředitelce při té příležitosti sdělil, že si myslím, že by měla na svou pozici rezignovat, aby se tím uklidnila situace na škole. V případě, že zůstane ve vedení, tak odejdu. V pátek jsem ji svoje stanovisko znovu zopakoval s tím, že do konce tohoto měsíce se rozhodnu, jak se zachovám," konstatoval Marek Pavlík, který na obchodní akademii coby učitel dějepisu a němčiny působí téměř 16 let.

S ředitelkou ovšem v pátek jednal z jiného důvodu. „Šlo o to, že jsem byl obviněn z manipulace se studenty a navádění je k činnostem, které by nepřispívaly k budování dobrého jména školy. Musím říct, že to není pravda," ohradil se proti tomuto tvrzení ze strany vedení Marek Pavlík, který k tomu dále doplnil:

„Po zkušenosti, kterou jsme s Josefem Podpěrou (výpověď pro nadbytečnost obdržel v roce 2016 a nyní na škole již nepůsobí, pozn. red.) zažili před dvěma lety, jsem si řekl, že se do žádné akce hrnout nebudu. Nicméně když jsem s těmi studenty hovořil, tak jsem jim z pozice dějepisáře řekl, že pokud cítí nějaké bezpráví, tak je v pořádku, když k tomu zaujmou svoje stanovisko a budou protestovat. Ale že každý protest má svoje pravidla. A právě pouze toto jsem studentům v době protestu připomínal. Je tedy velký rozdíl mezi manipulátorem a sympatizantem."

Ředitel Jan Jirátko
Postihy za účast na demostraci studentům nehrozí. Nutností je ale omluva absence

Celkově problematické vztahy mezi vedením školy a pedagogickým sborem i samotnými studenty zaznamenal při své středeční účasti na protestní akci i Jan Skopeček, zastupitel Středočeského kraje. Kraj je totiž školským zřizovatelem. Jan Skopeček se zúčastnil také středečního jednání za zavřenými dveřmi ředitelny.

„Soudě dle toho, jakou jsem mohl nasát atmosféru, kterou vyvolala její personální rozhodnutí, jsem paní ředitelce řekl, ať se zamyslí nad tím, jestli tato rozhodnutí byla optimální. Na druhou stranu se musím paní ředitelky zastat, protože nějaké změny udělat musela."

Podle Skopečka by v současné chvíli odvolání ředitelky nic neřešilo, neboť jde o zbytečně problematické řešení.

„V našem právním systému je odvolání ředitele školy velmi komplikované a lze k němu přistoupit ve specifických nebo zákonem velmi přesně stanovených případech. Podle mého názoru je nutné nastavit ve škole nějaké klima a zajistit její standardní fungování. To patří k roli ředitelky, která se s tím musí poprat a pokusit se situaci zvládnout. Sám za sebe jsem oběma stranám sporu nabídl roli jakéhosi mediátora. Nerad bych totiž, aby situace dále eskalovala a ohrožovala také budoucí první ročníky studentů kvůli osobním antipatiím a špatné komunikaci. Právě komunikace je dle mého předpoklad k tomu, aby vůbec k nějakému řešení došlo. Myslím, že paní ředitelka sama tuší, že situaci musí uklidnit a že není možné pokračovat v řízení školy, kde chybí klid a stabilita," vyjádřil se k celé situaci Jan Skopeček.

Ilustrační foto
Hlasujte o Sympaťáka 25. týdne

Zda bude Jana Skopečka coby prostředníka komunikace v příštích dnech potřeba, nebo se vedení školy se studenty i kantory mezitím domluví a nastolí kýžený klid, bude snad jasnější na začátku příštího týdne.