„Na Mladoboleslavsku je celkem 3 611 občanů, kteří jsou držiteli zbrojního průkazu," informovala policejní mluvčí Lucie Nováková a potvrdila, že počet zbraní mezi lidmi skutečně stoupá. Boleslaváci jich mají aktuálně v držení něco málo přes deset tisíc. Vztaženo k počtu obyvatel celého okresu, jedna zbraň připadá zhruba na dvanáct obyvatel.

Přestože velkou část držitelů zbrojního průkazu představují myslivci, sportovní střelci nebo členové klubů přátel vojenské historie, roste i počet lidí, kteří si zbraň pořizují na svou vlastní obranu.

„Někteří občané mají pocit, že pro jejich bezpečí nebylo uděláno dost, a tak se chtějí chránit vlastními silami pořízením zbraně. Sám bych o něčem takovém ale neuvažoval," míní Boris Konvalina, jeden z respondentů, které jsme oslovili na ulici s anketní otázkou.

Regulace střelných zbraní

Snahy Evropské unie omezit ve stínu teroristických útoků z poslední doby držení některých druhů střelných zbraní se už nyní setkávají mezi vlastníky zbraní s nevolí. Těch většinových, kteří jsou vybaveni pistolí nebo třeba dlouhou kulovnicí, se však týkat nebudou.

Předmětem regulace mají být krátké poloautomatické zbraně na více než 20 nábojů a dlouhé poloautomaty se skládací pažbou, jež lze snáze ukrýt. Ty už nebudou moci vlastnit civilisté.

Anketa: Uvažovali jste někdy o pořízení zbraně?

Boris Konvalina: Neuvažoval. Chápu sice, proč je touha vlastnit zbraň vzhledem k přívalu uprchlíků do Evropy tak silná, ale myslím, že do velké míry za šíření strachu mohou spíš populistické strany. Někdo si zbraň určitě pořizuje kvůli hrozbě teroristického útoku, ale upřímně kde vybuchne bomba, tam je pistole k ničemu.

Matyáš Benešovský: Uvažoval, ale nakonec jsem to zavrhnul. Především si nejsem jistý, zda bych vůbec dokázal třeba v případě teroristického útoku zasáhnout cíl a neohrozit lidi kolem. V první řadě si ale myslím, že pro teroristy není naše země zajímavý cíl. Je zkrátka příliš malá a malo známá, ne jako Německo nebo Francie.

Tibor Szatmari: Ano, uvažoval. Pochopitelně kvůli sebeobraně. Nikomu, kdo se rozhodne pořídit si zbraň, se nedivím. Myslím, že to je každého věc. Nikomu bych to nerozmlouval.

Dušan Kubačka: Ano, uvažoval. A proč? Důvod je přece jasný na obranu sebe a na obranu rodiny a přátel. Při všem, co se tady u nás a ve světě děje, je přece důležité umět se bránit.

Štefan Klíma: Neuvažoval. Jsem pacifista a věřím v „mírová" řešení.

Čtěte také: Počet držitelů zbrojních průkazů v Česku roste