Výzkum zabývající se problematikou odchodu z dětského domova uskutečnili odborníci poprvé. 

„Pracujeme s dětmi několik let a jsme znepokojeni tím, že stále není vyřešena jejich integrace do společnosti ve chvíli, kdy domov opouští. Systémově nefunguje ani jejich příprava na odchod, ani pomoc po odchodu," okomentovala současnou situaci předsedkyně organizace Mimo domov Klára Chábová.

Přílišná fixace na vychovatele

Zaměstnanci agentury odhalili problémy, které brání mladistvým se připravit na život mimo dětský domov. Kvůli nedostatku informací o praktických záležitostech a nízké finanční gramotnosti je pro mladistvé obtížné si zařídit ubytovaní, práci nebo praktického doktora. Pouze třináct procent respondentů mělo na dobu opuštění domova našetřené peníze.

Počet odchodů dětí z dětského domovaŠkolní rok/počet dětí
2014/2015 - 909
2013/2014 - 1010
2012/2013 - 1041
2011/ 2012 - 1104
2010/ 2011 - 1140

„Když jsem odcházela z domova, tak mi nikdo nic neřekl, nikdo mě na nic nepřipravil. Pouze se mě zeptali, kde chci bydlet. Odvezli mě i s věcmi do Prahy a to bylo všechno," potvrdila nedostatek informací bývalá chovankyně dětského domova Olina Mistrová. Dvě třetiny dotázaných potřebovaly po odchodu z domova sociální poradenství.

Dalším problémem je silné připoutání dětí ke svým vychovatelkám. Mladiství podle výzkumu nepočítají s tím, že po jejich odchodu se nemohou spoléhat na pomoc od vychovatelky. „Velká fixace dětí na tety a strýčky z domovů je přirozená, protože jsou v každodenním kontaktu. Problém nastává po odchodu z domova, kdy se tyto vztahy přeruší," vysvětlila Chábová.

Žádný respekt k sociálním pracovníkům

K sociálním pracovníkům nemá žádný vztah čtyřicet procent respondentů. Dvě třetiny mladistvých uvedly, že sociální pracovník nehrál žádnou roli v momentu jejich odchodu.

„Dnes to probíhá tak, že má každý takový terénní pracovník tři sta dětí v daném kraji, takže každé dítě vidí dvakrát do roka. Návštěva vypadá tak, že jsou děti dotazovány, zda ví, co budou dělat nebo kde budou pracovat. Po většinové odpovědi ne si zprávu pracovníci poznamenají do formulářů, nechají si potvrdit návštěvu a jdou dál," zkritizovala práci sociálních pracovníků Chábová.

O pomoci od neziskových organizací podle výsledků výzkumu nepřemýšlí nikdo před odchodem z dětského domova. „Dokud jsou děti v dětském domově, tak o existenci a službách neziskových organizacích příliš neví. O jejich práci a případné pomoci se dozvídají až tehdy, dostanou-li se po opuštění dětského domova do problémů," upřesnila Lenka Hanáková z agentury Ipsos.

Ve studiu pokračuje jedno dítě z deseti

I studijní zaměření způsobuje problémy lidem z dětského domova nalézt práci. Sedmdesát procent respondentů studuje učňovské obory. Zároveň čtyřiceti procentům dětí jejich plánované dosažené vzdělání nevyhovuje.

„Přestože více než polovina dětí před odchodem plánuje studovat dále, ve skutečnosti po odchodu z dětského domova studuje pouze jedno dítě z deseti, mnohdy se přitom jedná pouze o dostudování započatého studia," sdělila Hanáková.

Do výzkumu se zapojilo třináct dětských domovů v České republice. Dotazníky zodpovědělo 102 respondentů. V roce 2014 opustilo přes devět set dětí dětské domovy. Okolo tisícovky dětí v témže roce přišlo do dětského domova. V loňském roce navštěvovalo školská zařízení přes čtyři tisíce dětí z dětským domovů.

Aneta Bozděchová