Lákadlem pro nové zaměstnance by mělo být zvýšení platu. Peníze jsou jeden ze zásadních důvodů, proč se lidé na tuto pozici nehrnou. Práce je to rozhodně po všech stránkách náročná, a výplatní páska nemůže konkurovat té z automobilky, což je v Mladé Boleslavi problém nejen pro městskou policii, ale třeba i pro nemocnici a řadu dalších podniků a firem.

„Potřebovali bychom 68 strážníků, momentálně jich je 50. Není to jen tím, že by kritéria pro přijetí byla tvrdá, což je v této pozici logické, je to jistě i otázka peněz. Proto jsme přišli s programem, jak strážníky motivovat. Jednak ty stávající, aby u nás zůstali, a jednak i nové," vysvětlil primátor Nwelati.

Druhé navýšení platu v roce

S účinností od letošního listopadu tak zvýší plat městského strážníka o tři tisíce korun. „Už na začátku tohoto roku jsme přitom plat strážníkům navýšili v průměru o 4900 korun. Do konce minulého roku byl platový průměr řadového strážníka v Mladé Boleslavi 23,5 tisíce korun, u vedoucího pracovníka pak zhruba 30 tisíc korun," vyčíslil primátor.

„Po navýšení je průměrný plat strážníků 28 a půl tisíce korun, vedoucí pracovníci berou průměrně lehce přes 35 tisíc korun. K tomu nově navíc dostane každý strážník měsíčně tři tisíce korun jako příspěvek na bydlení," dodal Nwelati. Znamená to, že přes třicet tisíc se přehoupne i průměrný plat řadového strážníka.

Služební byt a náborový příspěvek

Dalším benefitem pro nově příchozí bude možnost získat v Mladé Boleslavi služební byt. Pokud bude mít nový strážník zájem, dostane přednostně přidělený některý z bytů, patřících městu. A posledním lákadlem pro případné strážce zákona je takzvaný náborový příspěvek.

„Celková výše příspěvku je šestatřicet tisíc korun. Výše byla stanovena tak, aby už při nástupu dostal strážník výplatu ve výši dvacet tisíc právě dorovnání do této částky zajistí onen příplatek. Polovinu z něj dostane strážník po zkušební lhůtě, poté pak po dvou tisících ke každé další výplatě," doplnil Raduan Nwelati.

Čtěte také: Strážníků ve Znojmě je málo, hledají posily. Problém jsou fyzické testy