Připravenu má však i variantu rezignačního dopisu odeslaného v jiném termínu. Náměstek také uvedl, že opustí také post krajského zastupitele.

Střet zájmů prý nehrozí

Mandát senátora si naopak ponechá. Podle Chládka střet zájmů nehrozí, protože ministři obvykle mívají ještě nějakou jinou ústavní funkci poslance nebo senátora. Poukázal na to, že ministr nesmí být členem výboru a nebere za práci senátora plat. „Ještě je tam problém říjnových voleb. Pokud bych rezignoval na post senátora, tak není žádný náhradník a ani by nemohly být doplňovací volby, protože zbývá méně než rok. Ta pozice by zůstala neobsazena," podotkl.

O nástupci musí rozhodnout krajský výkonný výbor ČSSD, termín podle Chládka ještě nebyl určen. Podle dosavadních informací by resort mohl dostat na starost nynější předseda krajského výboru pro regionální rozvoj Karel Horčička. „Bylo by to logické," míní Chládek.

Hejtman Josef Řihák (ČSSD) se ale přiklání k tomu, aby regionální rozvoj dostali komunisté výměnou za zdravotnictví. Radní pro regionální rozvoj by tak mohla být nynější radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM). Její funkci by podle Řiháka mohl obsadit šéf krajského zdravotnického výboru a ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada (ČSSD). Byl by ale náměstkem, aby byl ve vedení kraje zachován poměr sil mezi ČSSD a KSČM.

Otazník visí i nad dalším radním

Chládek přitom nemusí být jediným členem krajské rady, který funkci opustí. Následovat by ho mohl i hejtmanův náměstek pro dopravu Miloš Petera (ČSSD), jenž byl loni zvolen do Sněmovny. Podle stranického usnesení je nevhodná kumulace funkce poslance s funkcemi hejtmana, náměstka hejtmana, primátora a placených radních v krajích a statutárních městech.

Dotyční lidé by se měli rozhodnout do půl roku od zvolení do Sněmovny, lhůta skončí v dubnu. Petera několikrát řekl, že o věci ještě uvažuje. Poukázal na to, že je v jiné situaci než jeho kolegové ze vzdálenějších regionů, protože krajský úřad sídlí nedaleko Sněmovny.