Jaký je váš nejsilnější zážitek 
z cesty po Středočeském kraji?

Zážitků bylo hned několik, ale uvedu jen dva. Na setkání s osobnostmi kraje jsem 
se mimo jiné setkal s paní Vendulou Svobodovou z Kapky naděje a Yvettou Blanarovičovou. Obě se věnují charitativní činnosti a mě zaujala jejich obětavost a to, že to dělají skutečně zadarmo. Není to systém shánění dotací, ze kterých pak zorganizujete golfový turnaj.

A ten druhý zážitek?

Šlo o setkání v cukrovaru 
v Dobrovicích, kde se sešli úspěšní především zemědělští podnikatelé. Samotný cukrovar je zajímavý tím, že jde o firmu, která má roční obrat sedm miliard korun a jednu miliardu zisků při výrobě cukru nebo biolihu. To znamená, že české cukrovarnictví, které se dříve odsuzovalo ke zkáze, teď povstalo 
z mrtvých a tato úspěšná firma i zachovává tradici, což dokazuje například cukrovarnické muzeum.

Jednotlivé kraje navštěvujete už podruhé. Plánujete do konce volebního období ještě třetí kolo?

Samozřejmě že ano a dokonce to pokládám za přirozenou povinnost jakéhokoliv prezidenta. Protože prezident, který je zavřený po celou dobu svého fungování 
na hradě, nebo v Lánech, není dobrý prezident, protože ztrácí kontakt s občany.

Jaký je přínos těchto návštěv?
Já nechci říkat, co setkání dávají občanům, v každém případě vysoká účast svědčí 
o tom, že občané mají o taková setkání zájem. Pokud jde 
o mě, dává mi to inspiraci, například při dialogu s jednotlivými členy vlády, abych věděl o reálných problémech, které občany trápí. A nemluvím jen o občanech, ale také o členech místních zastupitelstev nebo krajském zastupitelstvu v čele s hejtmanem.

V jakém problému ve Středočeském kraji jste se zavázal pomoci?

Je jich několik, ale uvedu alespoň jeden: Milovice, nejmladší město v republice. Mají vybudovanou a zasíťovanou průmyslovou zónu a je potřeba do ní sehnat investora, protože je zde nezaměstnanost devět procent, což je asi 600 lidí a to je poměrně hodně. S panem hejtmanem (Miloš Petera – pozn. red.) jsme byli nedávno na návštěvě v Číně, kde se podařilo dosáhnout dohody o poměrně rozsáhlé aktivitě čínských investorů v České republice. A tak se budeme oba dva při příležitostech, které nás čekají ještě tento rok snažit, aby jeden z těchto investorů přišel právě do průmyslové zóny v Milovicích. Místo nějakých velkohubých slibů je vždycky dobré snažit se pomoci nějakým konkrétním činem. A až ten čin nastane, tak se s panem hejtmanem opravdu pochlubíme.

Rozhovor redaktora Pražského deníku Matěje Ludvíka s prezidentem ČR Milošem Zemanem

V nedalekých Všetatech by mělo vzniknout muzeum Jana Palacha. Má vaši podporu?

Já si myslím, že zcela určitě ano.

Jak se vám jezdí po středočeských silnicích, o kterých se říká, že jsou nejhorší v republice?

Já si nestěžuji. V každém kraji pod záminkou, že chtějí opravit silnice, řeknou, že zrovna v jejich kraji jsou nejhorší. Z ministerstva financí se teď podařilo získat asi čtyři a půl miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy a z toho dostal Středočeský kraj 820 milionů korun. Tak věřím, že z těch peněz, pokud se nebude krást a podvádět, že se podaří řada oprav těch nejhorších úseků.

Poslanci usilují o zvýšení maximální rychlosti na dálnicích na 150 kilometrů za hodinu. Jste toho také zastáncem?

Nejen že nejsem zastáncem, ale pokládám to za hloupost poslanec neposlanec. Myslím, že až dojde 
k několika smrtelným nehodám v důsledku nepřiměřené rychlosti, tak právě ti, kteří toto prosadili, budou právem na pranýři.

Při nedávné návštěvě Vatikánu jste pozval papeže Františka 
na Velehrad. Mohl by navštívit stejně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. v roce 2009 i památné místo ve Staré Boleslavi?

Já pochybuji, že při nabytém programu Svatého otce to bude možné. Projeví-li ale tento zájem, budeme samozřejmě rádi. Setkání na Velehradě má svůj symbolický význam, že by v rámci ekumenické spolupráce mohlo dojít k setkání s patriarchy ortodoxních církví. To znamená, že by se setkala křesťanství reprezentovaná katolickou a pravoslavnou církví a navázala kontakt.

Jaká témata jste s papežem Františkem probírali při společném setkání?

Konverzace se vedla několika směry. Jedním byla návštěva na Velehradě. Druhým pak byla připravovaná nová dohoda mezi Vatikánem a Českou republikou, kde ministerstvo zahraničí navrhovalo vsunout odstavec 
o rozšíření služeb katolické církve v oblasti sociální, kulturní, edukační, zdravotní 
a ochrany kulturních památek. Svatý otec s tímto rozšířením souhlasil a naopak řekl, že posláním církve je právě služba.

Řekl jste, že se údajný článek Hitler je gentleman od novináře Ferdinanda Peroutky se musí najít do konce června. Co uděláte, když se tak nestane?

Počkáme do konce června a budeme jednat podle vzniklé situace.

Jaká místa navštívíte v rámci oslav druhé světové války?

Už jsem navštívil Normandii (minulý rok – pozn. red.) 
a také se budu účastnit oslav na českém území. Na Vítkově budu mít 5. května projev, 
na Westerplatte (poloostrov na severu Polska – pozn. red.) budu 7. května a o den později odletím do Moskvy. Samozřejmě nemohu navštívit všechna místa, která jsou spojena s ukončením druhé světové války v Evropě, ale toto pokládám na nejvýznamnější.