VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mezi šlapkami vyčníval jeden pedál, zelí si všichni spravedlivě rozdělili

Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. 
V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Hromadné šlapání (zelí) v Mlékojedech.Foto: Deník/Barbora Tesnerová

„Takže rovnou dovnitř?" ujišťovali se krouhači, povětšinou z řad pánů. Ukázalo se totiž, že krouhání zelí není pro slečinky. „My ho doma krouháme do vany," rozvinul diskuzi další z účastníků akce. „To my můžeme tak maximálně do sprcháče, vanu nemáme," hlásila jedna z dam, která se připravovala na roli šlapky.

Ještě než se dámy (a jeden z pánů) přezuly do gumáků, musely řešit drobné zranění jednoho z krouhačů, který si nedal dostatečný pozor na prsty. „No co, tak bude to zelí červené," okomentoval situaci se stoickým klidem jeden z přihlížejících.

Tři sta kilogramů

Celkem se ve čtyřech velkých plastových kádích sešlapávalo tři sta kilogramů čečelického zelí. Ani tato činnost přitom nezůstala bez komentářů, role moderátora a hlavního motivátora se ujal Petr Šolc. „Nejlépe je na tom druhá káď, kde jsou přítomny dvě šlapky a jeden pedál," hlásil rozverně a připomněl skutečnost, že do kostýmu šlapky se převlékl také Pavel Vágner.

Jak se o pár minut později ukázalo, Petr Šolc měl pravdu, právě zelí ve druhé kádi totiž bylo ušlapané nejdříve ze všech. Pak přišlo na řadu dochucení, promíchání a pěchování do nádob. Teď už stačí jen počkat několik týdnů a může se hodovat.

Domácí kysané zelíSuroviny: 1000 g kysaného zelí, 15 až 20 g soli, 1/2 kávové lžičky kmínu.

Postup: Čisté hlávky zelí nakrouháme i s košťály. Prosolíme, vmícháme kmín. Do vhodné nádoby (dřevěný suď či káď, keramická díže nebo soudek, případně velká sklenice na zavařování) napěchujeme nakrouhané zelí. Zakryjeme plátýnkem a pevně přivážeme. Na plátýnko poté položíme čisté prkýnko a vše zatížíme kamenem. Uskladníme pro nerušené kysání v místnosti o neměnné teplotě 18 stupňů Celsia. Kysání trvá přibližně čtyři až šest týdnů. Podle potřeby je možné dolévat slanou vodou (je třeba rozmíchat 15 g soli ve 1000 ml vody).

Čtěte také: Na zelnobraní si lidé pochutnávali na zelí i zelňácích

Autor: Barbora Tesnerová

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Cyklostezka. Ilustrační foto.

Nová cyklostezka spojí Prahu s letištěm i krajem

AKTUALIZOVÁNO

Vytékající voda uzavřela stanici metra Malostranská

Praha – Překvapeni zůstali cestující v centru Prahy, když hodinu před polednem i v hodinách následujících nečekaně narazili na zavřené dveře stanice metra Malostranská. Soupravy na zelené trase A se přitom nezastavily – pouze touto stanicí projížděly bez zastávky. Tentokrát nebyl na vině nález podezřelého zavazadla, k němuž se nikdo nehlásí, což leckoho napadne jako nejpravděpodobnější varianta. Problém přinesla technická závada.

Staronový šéf České televize: Natočíme velký dětský seriál

Navázat na úspěchy Arabely, Pana Tau nebo kultovních Návštěvníků by chtěl Petr Dvořák, který bude šéfovat veřejnoprávní stanici až do roku 2023.

Zoo Praha si připisuje další chovatelský úspěch. Orlí pár se stará o trojčata

Praha - Zoo Praha se může pochlubit dalším významným chovatelským úspěchem. V současné době se zde daří odchovávat na hnízdě pod rodiči tři mláďata orla východního. Je to vůbec poprvé, kdy je známo, že se tento druh orlů chovaných v lidské péči stará o trojčata. Návštěvníci mohou mláďata s rodiči vidět ve voliéře ve spodní části zoo.

OBRAZEM: Před sídlem ČEZ protestovali demonstranti v plavkách a v bazénku

Praha - Demonstranti v plavkách protestovali 27. dubna v Praze před sídlem energetické společnosti ČEZ proti prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady. Dozorčí rada ČEZ má rozhodnout o případném prodeji elektrárny společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies