Vyhledávané bylo i vyšetření znamének dermatologem a poradenství zaměřená na vznik křečových žil nebo správné mytí rukou.

Spoustu práce měly zdravotnice gynekologicko-porodnického oddělení, které budoucím maminkám zodpovídaly dotazy kolem těhotenství a porodu. Velký zájem byl i o poskytování první pomoci nejen dospělým, ale právě kojencům a malým dětem.

Návštěvníci z řad mužů zase mířili do urologické ambulance, kde si mohli nechat vyšetřit prostatu.

Výjimečnou podívanou pak byla průchozí maketa tlustého střeva, díky níž se příchozí mohli dozvědět vše podstatné o onemocněních této části lidského těla, zejména o rakovině.

Chirurg Kubáč: Strava má být vyvážená

Na otázky týkající se onemocnění tlustého střeva odpovídal zkušený lékař chirurgie Michael Kubáč, který v mělnické nemocnici působí 
od roku 2013.

S jakými nejčastějšími onemocněnými tlustého střeva se při své praxi setkáváte?

Nejčastěji jde o drobná onemocnění v oblasti konečníku, například hemoroidy, trhliny, zánětlivé afekce. Ty jsou úplně nejfrekventovanější. Na druhém místě pak jsou různá nádorová onemocnění tračníku a zánětlivá onemocnění, zejména divertikulární choroba.

Platí tedy, že v Česku je rakovina tlustého střeva velmi rozšířená?

Ano, z onkologických onemocnění se prakticky jedná o to nejrozšířenější.

Co bývá nejčastější příčinou?

Je jich víc, rakovina je multifaktoriální onemocnění. Můžeme mluvit například o genetických faktorech, ať už přímých nebo u vybraných jedinců o určitých dědičných dispozicích. Velkou roli jednoznačně hrají také stravovací návyky naší euroamerické civilizace.

Budeme-li se tedy stravovat zdravě, pravděpodobnost onemocnění rakovinou tlustého střeva se snižuje?

Ano, jednoznačně klesá. Určitě klesne výskyt malignit v oblasti levé poloviny tračníku. Na pravé straně častěji vznikají malignity v souvislosti s genetickým zatížením, zatímco na levé je to spíše o těch stravovacích návycích.

Jaká jídla jsou takzvaným spouštěčem rakoviny?

Zejména červená masa, respektive jejich úprava. Svou roli hrají nitrosaminy, což jsou látky, které vznikají přepálením mastných kyselin. Nejhorší tak jsou jídla smažená a grilovaná, jednoznačně se ukazuje, že ty mají na výskyt nádorových onemocnění poměrně velký vliv. A pak jsou to uzeniny, v nich je výskyt nitrosaminů také vysoký.

Jak by se lidé měli stravovat, aby rakovině tlustého střeva předešli nebo alespoň snížili pravděpodobnost onemocnění?

Vždycky všem říkám, že strava má být vyvážená. Měli bychom do našeho jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny a neměly by tam chybět ani ryby. Preferuje se takzvaná středomořská dieta, která je ovšem v našich zeměpisných šířkách poměrně nákladná.

Jaké jsou příznaky rakoviny tlustého střeva?

Typickými příznaky jsou poruchy stereotypu odchodu stolice, tedy když se změní to, na co je člověk zvyklý. Například střídá-li se průjem se zácpou nebo se změní charakter stolice. Dále je to například nadýmání po jídle a velkým varovným příznakem je krvácení z konečníku.

Jak se tato rakovina léčí?

Prakticky výhradně se jedná o léčbu chirurgickou, to je základ. U vybraných případů pak je nedílnou součástí také léčba onkologická. Pokud pacient přijde včas, lze poměrně velké procento nádorových onemocnění vyléčit.

Říká se, že jedním z nejtlustších národů se špatnými stravovacími návyky jsou Američané. Jak jsou na tom oni s výskytem rakoviny tlustého střeva?

Oproti nám nebo třeba Maďarům jsou na tom poměrně lépe, s preventivním programem začali dříve, takže pokles kolorektálního karcinomu u nich je znatelný.

Čtěte také: Kladenská nemocnice má certifikát Spokojená rodička