„Z podstaty věci je takový projekt ztrátový, proto jsme zažádali o finanční podporu z Evropské unie. Počítali jsme, že by byl projekt spolufinancován asi ze čtyřiceti procent, zatím to ale vypadá, že nedostaneme nic," řekl Berounskému deníku majitel nemocnice Sotirios Zavalianis.

Ten dostal odpověď se závěrem, že navrhovaný projekt na výstavbu psychiatrické kliniky nevyhovuje.

„Vypadá to, že jediní, kdo chce, aby centrum vzniklo, jsme my sami. Dostali jsme všechny možné negativní hlasy, ale ani jeden pozitivní," upřesnil Zavalianis.

Ilustrační foto.
Ve Zdicích pracovalo ilegálně několik cizinců

Stavbu centra, které má na ploše o pětadvaceti tisících metrech čtverečních s lůžkem až pro sto padesát pacientů zajišťovat široké spektrum psychiatrie s důrazem na duševní rehabilitaci lidí s duševní chorobou, ovšem nezavrhuje.

„Už jsme zaplatili osmnáct milionů korun za stavební povolení, které jsme dostali už před měsícem. Máme i realizační plány, takže jsme připraveni zahájit stavbu. Ale miliarda je prostě miliarda. Chtěl jsem, aby centrum bylo do tří let hotové, ale za takovou dobu nejsem schopný bez finanční podpory z dotace miliardu investovat," dodal Zavalianis.

Centrum duševní rehabilitace vnímá jako zajímavý, ale především potřebný projekt.

„Parametry a kvalitou patří do dalšího století. Ubytování by mělo být ještě lepší než pětihvězdičkové, vymoženosti jsou neskutečné," rozplývá se řecký majitel.

Noc kostelů. Ilustrační foto.
Kostely se dnes v noci otevřou lidem

Součástí centra má být i divadlo, multifunkční kino, tělocvičny, pětadvacetimetrový bazén, prosklené atrium s tropickými rostlinami, restaurace s kavárnou i speciální místa pro arteterapie, muzikoterapie či ergoterapie.

„Diskrétnost pacientům zajistí kryté parkoviště s kapacitou sto třiceti míst," dodává Sotirios Zavalianis s tím, že poskytované služby mají být dostupné pro každého.