Stovky lidí přišly nasát neopakovatelnou atmosféru. Desítky postav v gumových pláštích a vysokých botách se za ranní mlhy vydávaly do studeného bahna, aby později za přispění mechanizace naplnili rybáři kádě na břehu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské podběráky, kádě plné ryb, to je vděčný námět pro objektivy fotoaparátů, ale také pro gurmány rybích pochutin. Zájemci z řad diváků si potom rybu mohli odnést domů vykuchanou nebo živou.

Syn majitele rybníku Tomáš Jelen hospodaří na pěti hektarech vodní plochy od roku 1993. „Spokojený moc nejsem. Prodej ve velkém je špatný. Výnos ještě nevím, jaký bude, ale já do rybníku naházím 200 tisíc korun v krmení, takže uvidím, jaký bude rok. A papírování, to je dneska šílenost. Je třeba rekonstruovat hráze, ale do pěti hektarů vodní plochy nedostanu žádnou dotaci. Nemám už vůbec chuť chodit na ryby. Na pomoc při výlovu oslovím zhruba čtyřicet kamarádů. Třídíme kapra, amura, candáta, lína a štiku,“ řekl trošku rozladěný Tomáš Jelen.

Nejtěžší práce je mechanizována

Hemžení rybářů připomínal chaos, ale bylo to naopak. Všechno měli do posledního detailu naplánované. Dneska se hodně rybníků loví pod hrází, takže nebylo vidět rybáře táhnoucí bahnem s napnutými sítěmi. Ta nejtěžší práce je mechanizována, takže žádná dřina oproti minulým rokům.

Stánky, ale hlavně kamion se postupně plnily. Byly k vidění i pěkné trofeje – tolstolobik přes metr a kapr 90 centimetrů, takové míry ryb a podobné se vracejí zpět. „Já mám nejradši uzeného kapra, chuťově je nejlepší. Lidé chtějí tak tříkilové ryby. U nás musejí být spokojeni. Kilo prodáváme za 65 korun. Blíží se Martinské posvícení, tak to bude další nápor. Mám chov hus a kachen a na objednávku osmikilovou drůbež vykucháme. Ve výstavbě jsou nová jatka. Mimo to musím stíhat plošnou ochranu postřiky,“ tímto připomněl Tomáš Jelen blížící se posvícení.

Odpoledne byla v Luníkově hráz vylidněná. Červený potok pomalu napouštěl plochu. Na jaře se dává nová násada, na hladový rybník, jak se v rybářské mluvě řekne, se dává až 800 tisíc ryb.

Kapr by neměl podle odborníků na jídelníčku chybět ani během roku. V Čechách přitom prý každý člověk spotřebuje pouze kilogram sladkovodních ryb za rok.

Břetislav Kostka