Radní už společně s projektantem Jaroslavem Mackem představili veřejnosti prvotní studii, do níž jsou zapracovávány i připomínky veřejnosti, které vzešly z dotazníkového šetření a veřejné debaty.

Veřejné debaty se začátkem září zúčastnilo 1663 obyvatel, což je zhruba pět procent obyvatel Příbrami, velkou část respondentů tvořili mladí lidé, zejména rodiče s dětmi. Z ankety také vyplynulo, že velké procento lidí jezdí do aquaparku autem, tudíž budoucí podoba by tomuto trendu měla být také přizpůsobena.

Respondenti jsou častými návštěvníky jiných aquaparků a je zajímavé, kolik jsou do návštěvy aquaparku ochotni investovat času - polovina jich vyráží do Prahy, čtvrtina do Berouna a část ještě dál. Nejvíce respondenti kritizovali celkový stav zařízení, zejména nízkou atraktivitu a čistotu.

Uzavírku by neměla být problém

Stěžovali si i na teplotu vody. To, co by respondenti ocenili na budoucí podobě, jsou zejména atrakce - od skluzavek, toboganů a dalších zážitků až k různým wellness zařízením, které jim umožní trávit zde volný čas.

Nutno podotknout, že předpokladem vytvoření prostředí pro volnočasové využití aquaparku, je primárně kvalitní základní zázemí, kromě odstranění současných problémů také doplnění kapacit - například skříňky, sprchy, toalety a podobně, které schází zejména ve venkovní části.

Zvažovaná celková uzavírka by také neměla být problém. Lidé jsou podle průzkumu ochotni oželet roční uzavření, pokud přinese požadovaný komfort.

Rekonstrukce za 150 milionů korun

Cena za rekonstrukci by se měla vyšplhat až na 150 milionů korun. Ty by vedení města využilo na modernizaci vnitřního bazénu. Zda se i za tuto částku podaří opravit i venkovní bazén, není jisté.

Modernizaci podle vedení města nebude možné uhradit z rozpočtu města. Peníze připravené na letošní opravy sprch by radnice mohla využít na přípravu projektové dokumentace a všechny potřebné posudky. Větší část prací by pak nejspíš financovala z úvěru.

Čtěte také: Oprava aquaparku v Příbrami za 150 milionů: chybět nebude zážitková zóna