„Dosud se podařilo vybrat přes 300 tisíc korun. Sbírka se pomalu rozbíhá a domníváme se, že pro začátek je to docela slušný základ," uvedla Malvína Krepsová členka iniciativy Zvon pro Jakuba.

Veřejná sbírka Zvon pro Jakuba byla zahájena na konci letošního dubna a klade si za cíl vrátit na vrchol věže sv. Jakuba zvon. 
O ten Jakub přišel za druhé světové války. Tehdy byl zvon zrekvírován pro válečné účely a zřejmě roztaven na munici. V rámci sbírky jsou vybírány peníze na zhotovení nového zvonu, který by dostal jméno Jakub Maria. Jakub podle kostela, ve kterém by byl umístěn a Maria podle původního zvonu, který byl za války ukraden.

Postupně se dobrovolnická akce dostává do podvědomí lidí. První velký mezník sbírky přišel už 
v první polovině května, kdy se v rámci koncertu Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl a Hradišťanu členové sboru složili na desetitisícový příspěvek pro sbírku.

Během červnových Městských her 7. olympiády dětí a mládeže v Kutné Hoře pak zvon podpořila Základní škola T. G. Masaryka. Reprezentace školy měla trička s logem sbírky. Posléze se sbírka stala i součástí programu na Královském stříbření Kutné Hory, kdy ji hned v úvodu historické akce podpořil král Václav IV. a téma zvonu se následně stalo středobodem slavnostní Stříbřené mše.

Další podpora pro zvon

Organizátoři ale mají 
v plánu další akce spojené 
s prezentací sbírky a podporou pro zvon. „Připravujeme výtvarnou soutěž pro žáky a studenty. Chceme také uspořádat sportovní akci na podporu sbírky Běh pro zvon," dodala Krepsová. Závod bude pro všechny věkové kategorie a pravděpodobně se uskuteční u příležitosti oslav Svatojakubského posvícení, které se bude konat 15. a 16. října.

Sbírka ale oslovuje i lidi za hranicemi města. Organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Praha, klasika… věnují jeden ze dvou koncertů, který se v rámci festivalu uskuteční v Kutné Hoře sbírce a benefičním účelům. Podpořit zvon budou moci návštěvníci koncertu Bedřich Smetana – Má vlast, který se uskuteční 7. srpna v chrámu sv. Barbory.

Cílem je 3,5 milionu korun

Iniciátoři sbírky mají ještě hodně dalších plánů, jak sbírku dostat do popředí zájmu lidí a je před nimi ještě hodně práce. I když již vybraná částka přesáhla 300 tisíc korun, jedná se pouze 
o začátek. Cílem sbírky je postupně vybrat asi 3,5 milionu korun. „Ty budou zahrnovat jak výrobu zvonu, tak i jeho dopravu a instalaci do věže kostela. Naším cílem je prostředky vybrat a zavěšení zvonu realizovat 
v říjnu roku 2017," poznamenala členka iniciativy.

Říjnový termín byl zvolen k příležitosti slavnosti posvěcení kostela sv. Jakuba – tedy na Svatojakubské posvícení. Pokud sbírka zcela neuspěje a nepodaří se potřebnou částku na realizaci celé akce vybrat, je podle Malvíny Krepsové Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora připravena hledat i jiné finanční zdroje pro zdárné dokončení projektu.

Čtěte také: Na hradu Pirkštejn opět znějí zvony