Unikátním prostorem je vltavský břeh, který je součástí Libčic nad Vltavou. Proto si podle města zaslouží proměnu. Už v roce 2008 si vedení Libčic nechalo vypracovat projekt úpravy místa. Vše by podle něho vyšlo na 17 milionů korun. Což je problém.

Místo je kousek od řeky

Zatímco na úpravě náplavky se shodnou zastupitelé z vládnoucí koalice i opozice, názory se liší v tom, jak by nově měla náplavka vypadat, a tím pádem i kolik by měla stát. „Nesouhlasíme s realizací náplavky v původním rozsahu za 17 milionů korun," říká libčický starosta Pavel Bartoš.

Podle něj se musí brát v úvahu, že se místo nachází hned u řeky, a je proto třeba počítat s tím, že ho mohou zasáhnout povodně. „Když uděláme proměnu za 17 milionů a spláchne nám pak vše povodeň, tak všichni končíme kariéru," tvrdí Bartoš. „Pokud byl původní projekt řádově v desítkách milionů korun, tak tohle má být v řádu jednotek milionů," uvedl starosta k odhadované ceně revitalizace náplavky.

Skatepark poblíž řeky nebude 

Na jaře roku 2017 by se měl projekt přepracovat. Původní dokument počítá s tím, že kromě laviček by v místě vznikly herní prvky pro děti, rybářská tůň, dráha pro jezdce na kolečkových bruslích či skatepark. Ten by však v přepracované verzi už být poblíž řeky neměl. Podle Bartoše už má radnice vybrané místo jinde.

Stejně tak není jisté, zda v místě vznikne původně zamýšlené dopravní hřiště. „Ještě nevíme, zda tam nakonec bude," připustil Bartoš s tím, že hřiště je možné vybudovat v případě, že jej bude možné s ohledem na povodňovou hrozbu demontovat.

Proměnou možná projde i cyklolávka

Opoziční zastupitelé už dříve uvedli, že dopravní hřiště by bylo vhodné. V okolí nic takového není, a tak se dá předpokládat, že by ho využívali děti nejen z Libčic.

Proměnu náplavky by mohla doplnit také cyklolávka, která by propojila oba vltavské břehy a napojila tak město na cyklostezku na protějším břehu, což nyní zajišťuje pouze přívoz. Propojení břehů by bylo určeno pro pěší a cyklisty, vozidla se speciálním povolením by mohla lávku využít v případě nouze.

Čtěte také: Libčicím chybí náměstí. Padnou kvůli němu domy?