Před zahájením soutěže předsedkyně Československé obce legionářské Kladno (ČsOL) Eva Armeanová přivítala všechny členy ČsOL a hosty, senátora Jiřího Dienstbiera, starostu obce Družce Zdeněka Kofenta, představila sestru Vandy Biněvské, válečnou veteránku Věru Holubevu a nejstarší účastníky devadesátiletého Stanislava Husu, syna ruského legionáře a Jiřího Železného, který oslaví v krátké době rovněž 90. narozeniny. Oba jsou členy ČsOL Praha 6. Stanislav Husa měl s sebou členskou legionářskou legitimaci, která byla vystavena už v roce 1947.

Letošní ročník se vyznačoval nejvyšší účastí, na střelnici se sešlo dvaačtyřicet střelců. Před zahájením střeleb ze samopalu vzor 58 byla připomenuta památka padlých u Zborova. Akce Svíčky za padlé u Zborova se bude konat 2. července v 18 hodin. Svíčky se budou zapalovat ve městech a obcích, které se k akci připojí. Budou hořet za padlé legionáře u Zborova i za vojáky rakousko-uherské armády, kteří v této bitvě zahynuli. Dle seznamu ztrát Čs. střelecké brigády vyplývá, že padlo 173 dobrovolců, 29 jich zemřelo na následky zranění a 32 je nezvěstných. V Kladně budou zapáleny svíčky u pomníku obětí 1. světové války na náměstí Svobody za 3 legionáře a to Otakara Strnada, Roberta Kučeru a Václava Grüma. V Lánech za Jana Mikuláše Macha před budovu Muzea T. G. M., v Jedomělicích za Karla Vladimíra Plachého před jeho rodným domem, kde je umístěna pamětní deska a v Bílichově za Jaroslava Dimitrije Průšu u jeho pomníku.

„Střelby provázela dobrá nálada a odhodlání nastřílet co nejvíce bodů. Naštěstí nám přálo počasí, nebylo tak úmorné vedro jako předchozí dny. Tak jako každý rok byly utvořeny dvojice a skupina rozhodčích. Tato funkce byla svěřena zkušenému Pavlu Zajícovi a pomáhali také bratři Jan a Milan Šubrtovi. Průběžné výsledky napovídaly, že konkurence je vysoká a na vítězství dosáhnou jen ti nejlepší," řekla Eva Armeanová, předsedkyně Československé obce legionářské Kladno.

Druhý ročník Tátova dne Podnebem ve Slaném na Hájích.
FOTO: Společně oslavili Tátův den Podnebem

Jak to letos dopadlo?

V kategorii mužů si 1. místo vystřílel Jan Šubrt s 99 body, jen o vlásek mu nevyšla stovka. Na 2. místě se umístil Ivan Holeček s 98 body a 3. místo patřilo Pavlu Vaňkovi s 97 body. V kategorii žen se na 1. místě umístila Jitka Lenková s 99 body, na 2. místě Anna Vaňková s 92 body a 3. místo si vystřílela Vlasta Kylichová se 70 body. Střílela vícekrát, ale na dobré umístění nikdy nedosáhla. Letos se v ní zřejmě probudila legionářská krev a odvaha dcery ruského legionáře Jana Bohuslava Kozelky. Slavnostnímu vyhodnocení předcházela gratulace Vlastě Kylichové, která v květnu oslavila 75. narozeniny a krásné 3. místo ji moc potěšilo. V kategorii muži hosté se na 1. místě umístil Bořivoj Klečka s 97 body, 2. místo si vystřílel Zdeněk Kofent s 91 body a 3. místo patřilo Jiřímu Skálovi s devadesáti body.

Předsedkyně ČsOL poblahopřála oceněným střelcům a střelkyním, předala diplomy a odměny. Předala také knihu Největší vojevůdci v české historii, jejíž spoluautorkou je naše členka Jitka Lenková. Knihu dostal také senátor Jiří Dienstbier, Stanislav Husa, Jiří Železný a Věra Holubeva. Všichni účastníci 7. ročníku střelecké soutěže převzali Pamětní list, na kterém je fotografie osmnáctileté Vandy s ostřelovací puškou. Fotografie pochází z března roku 1943. Pamětní list je podepsán předsedkyní ČsOL Evou Armeanovou a starostou obce Družce Zděnkem Kofentem.

Na závěr Věra Holubeva poděkovala za celou rodinu Vandy Biněvské. Vanda se jako velmi mladá zapojila do bojů již u Sokolova a byla připravena bojovat proti fašismu až do vítězného konce a to i za cenu ztráty vlastního života. Předsedkyni ČsOL předala jako výraz poděkování kytici a bonbonieru.

„Poděkování patří paní hejtmance Jaroslavě Pokorné - Jermanové za poskytnutí záruky, ale také za dotaci z fondu hejtmanky Středočeského kraje, dále Ministerstvu obrany, starostovi obce Družce za jeho vstřícnost i podporu, majiteli střelnice Václavu Staňkovi a jeho kolegovi za odborný dohled a instrukce, Jitce Lenkové za darované knihy a členům ČsOL Kladno, kteří pomáhali při organizaci střeleb. Všichni se již těšíme na 8. ročník této oblíbené soutěže," uzavírá předsedkyně Eva Armeanová.

Studenti v Rakovníku protestují proti propouštění učitelů.
Na obchodní akademii napětí přetrvává