Součástí večera byla cestovatelská přednáška cestovatele Davida Švejnohy o Jižní Etiopii, v níž žijí stále kmeny, které si udržují své původní tradice. Navzdory moderní době jsou zde vesnice, kde jedinou připomínkou civilizace je PET lahev.
Posluchačům během promítání fotografií vyprávěl o tom, co znamenají hluboké jizvy na tělech hamarských žen, proč nosí mursijské ženy ve spodním rtu talířek, odkud se berou samopaly, které jsou nedílnou součástí mužské výbavy i o tom, kolik musí zaplatit muž za svou budoucí manželku.
Jaké výhody skýtá pro člověka konzumace hmyzu? A chutnají mravenci jako oříšky? To prozradil kuchař Petr Ocknecht.
Jaká byla vaše reakce, když jste poprvé ochutnal hmyz?
Poprvé jsem hmyz ochutnal před čtrnácti lety. Chuť mě překvapila spíš mile, čekal jsem něco horšího.
Řada lidí si vybaví filmové scény trosečníků, konzumaci živých brouků a podobně. S jakými reakcemi se setkáváte na degustacích? A jaké jsou nejšílenější předsudky, které jste slyšel?
Mezi reakcemi se objevují i „Ty jsi ale prase, jak to můžeš jíst." Ale pak ti, kteří nemají apriori k těmto pokrmům odpor, tak zjišťují, že jim to chutná.
Je pravda, že mravenci mají oříškovou chuť, mouční červi chutnají jako celozrnný chléb a cvrčci připomínají vejce?
Je to tak, ale hlavně záleží na samotné úpravě a výživě. Pokud dáte například cvrčkům mátu, tak voní po mátě, pokud jim dáte majoránku, voní po majoránce. Když jim dáte mrkve, tak mají provitamin A v živočišné podobě, což je pro člověka mnohem stravitelnější než ze samotné mrkve. Cokoliv hmyzu dáte, po tom bude chutnat.
Co je pro přípravu důležité?
Hmyz musí být před úpravou tak den dva vyhladovělý, přeci jen nechceme jíst obsah jejich střev.
Kdybychom byli v divočině a umírali hlady, podle čeho bychom se měli řídit?
Kdybychom byli v divočině, tak bychom hmyz jedli i neupravený. Ale základní pravidlo: co je chlupaté a barevné, to se nejí. Ale pokud je to možné, tak hmyz alespoň usmrtit povařením ve vodě nebo nad ohněm.
Jaký je váš nejoblíbenější recept?
Tak to je cvrček na másle.
Cvrčci na másle- vyhladovělé cvrčky vhodíme do vroucí vody (usmrcení je do vteřiny, hmyz netrpí)
- cvrčky vyjmeme z vody, necháme okapat
- na pánvi rozehřejeme přiměřené množství másla a cvrčky restujeme dokřupava
- orestované cvrčky prosolíme a podáváme s čerstvým pečivem
Je z hlediska výživových hodnot některý druh hmyzu pro člověka výhodnější než například maso drůbeží, hovězí?
Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso. U nás ale nejsme naučeni jej konzumovat. Zároveň ale nejsme ani schopní vyprodukovat dostatečné množství hmyzu, aby jím nakrmila celá planeta. Například šedesát procent hmotnosti sarančete tvoří proteiny. Bodavý hmyz jako včely, vosy a sršni obsahuje vápník a fosfor (jí se ale jen kukly). Tyto látky jsou důležité pro stavbu kostí. Velcí mouční červi obsahují zase nenasycené mastné kyseliny. Mravenci představují přírodní zdroj železa, ale pozor jsou u nás chránění. Můžete si tak najít to, co potřebujete a určitě si tím neublížíte.
Který hmyz byste pro první degustaci doporučil začátečníkům?
Psychologická varianta je moučný červ, to je takové tintítko. Když ho zabalíte do salátových listů, tak ani nepoznáte, že ho jíte. Pokud připravuji větší hmyz, jako jsou cvrčci či sarančata, tak lidem říkám: „Nemyslete na to, co jíte, ale jak to chutná."
A na co by si lidé měli při přípravě či konzumaci dát pozor?
Platí zásada, že kdo má alergii na mořské plody, bude mít pravděpodobně alergii i na hmyz. Od roku 2002 jsme se zatím setkal jen se šesti lidmi, kteří byli alergičtí. Pro jistotu tak s sebou vždy vozím i léky proti alergiím. Další zásada je, aby lidé v začátku nic nepřeháněli. Stačí ochutnat po troškách. Rozhodně platí všeho s mírou.
Zažil jste při ochutnávání i nějaký nepříjemný okamžik?
Já ne, ale setkal jsem se s řadou lidí, kteří objevili hranice, o kterých ani netušili. To bylo způsobeno jakýmsi psychologickým blokem. Chtěli ochutnat, ale jakmile pokrm přiblížili k ústům, tak nebyli schopni jej požít.
A opačná situace…?
Také. Někteří byli velmi nedůvěřiví. Začali s ochutnávkou cvrčků a skončili u švába. Každý může najít to, co mu bude vyhovovat. Nutit někoho je hloupost.
Jaký hmyz používáte, dovážíte i z ciziny?
Snažím se používat ten, co je u nás vyprodukují chovatelé, neboť naše krajina je kulturní a vy nemůžete tušit, zdali ten hmyz, který chytnete, nebyl postříkán, čí nepozřel něco, co je pro člověka nebezpečné a zda-li není přísně chráněn zákonem.
Chuť jedlého hmyzuMravenci: sladká, téměř oříšková
Housenky jezinek: sleď
Housenky šedavek: syrová kukuřice
Cvrčci a saranče: jemná, překrývaná ostatními chutěmi
Larvy vodního hmyzu: ryba
Vroubenky: sladká tykev
Červci: smažené brambory
Housenky drvoplení: kořenná
Kněžice: jablka
Termiti: oříšky
Larvy dřevokazných brouků: vepřová kůže
Křísi: avokádo až smažené cukíny
Vosy: borovicová semena
Klešťanky (imága): ryba, krevety
Vajíčka klešťanek a znakoplavek: kaviár
Housenky soumračníků: škvarky
Mouční červi: celozrnný chléb
Zdroj: www.hmyznataliri.cz
Čtěte také: Odvážlivci ochutnali v zoologické zahradě hmyzí pochooutky