Výstavu si zde návštěvníci budou moci prohlédnout zhruba měsíc, pak se přesune do dalších měst České republiky.

„Výstava Má vlast cestami proměn nabízí skvělou příležitost přesvědčit se na vlastní oči, jak se v našich obcích zlepšuje stav návsí, náměstí, nádraží, budov sloužících užitečnému účelu či jiných mnohdy opomíjených míst. V letošním seznamu 99 českých proměn je i sedmnáct objektů a míst ze středních Čech.

Prezentaci celkem dvanácti proměn finančně podpořil Středočeský kraj. Dalších pět účastníků do soutěže přihlásili samoplátci," uvedl hejtman Miloš Petera.

Cenou je kamenné srdce

O tom, která z necelé stovky proměn bude ta nejlepší, mohou lidé hlasovat přes internet v průběhu celého roku. Středočeský kraj v soutěži prezentuje např. rekonstrukci zámku v Roztokách u Prahy, obnovu kostela svatého Jakuba v Želenici či rekonstrukci kostela na multifunkční kulturní centrum v Mělnickém Vtelně.

„Těší mě, že se ve středních Čechách v uplynulém roce k lepšímu změnila i řada dalších míst, která se do soutěže nepřihlásila. Za všemi proměnami, ať už se uchází o cenu či nikoliv, je vidět úsilí místních občanů a šikovnost pracovníků, které se na obnově podíleli," dodal středočeský hejtman.

Symbolem projektu je kamenné srdce, které bylo vykopáno na vyšehradské akropoli. Na zdraví srdce dohlíží přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk. V rámci zahájení letošního ročníku výstavy převzali zástupci jednotlivých krajů z rukou profesora Pirka kamenná srdce, které rovněž pochází z Vyšehradu a symbolizují jednotlivé kraje a jejich účast na tomto projektu.