Posláním USAR týmu je vyhledání, vyproštění a prvotní ošetření osob uvězněných v sutinách, ať už jde objekty zřícené následkem přírodních katastrof, nehod či úmyslného jednání. Ve čtvrtek to připomněl Martin Kavka z centrály pražských hasičů.

Čtěte také: Hasiči cvičně zachraňovali lidi v Holešovicích

„Cílem USAR operací je zachránit co největší počet lidí v co nejkratším čase a zároveň minimalizovat riziko pro záchranáře," konstatoval. Členové týmu, kteří jsou připraveni vyjet k zásahu nejen po celé republice, ale i do zahraničí, vyhledávají zasypané lidi s pomocí speciální techniky i psů – a současně mají vybavení k tomu, aby zajistili bezpečný přístup. Okolnosti tragédie v Přestavlkách šetří středočeská policie.

Střet auta a tramvají se neobešel bez úrazuZranění, které se naštěstí ukázalo jako lehké, utrpěl člověk, který zůstal zaklíněn v osobním autě, jež se ve čtvrtek odpoledne střetlo v Zenklově ulici s tramvají. K nehodě, k níž byly kvůli vyprošťování povolány i dvě jednotky hasičů, došlo čtyři minuty před devátou v Zenklově ulici – u zastávky Okrouhlická. V úseku Vychovatelna – Okrouhlická pak tramvaje na linkách 3, 10 a 24 nejezdily do 9.21. Okolnosti havárie šetří policie.

Matky se napily, děti převzaly babičkyPřípad notně opilé matky – a pak ještě jeden podobný. I to byly situace, které museli ve středu odpoledne řešit pražští strážníci. V obou případech pomohlo přivolání rodinných příslušníků, kteří se postarali o děti. Oba také budou mít dohru na oddělení sociálně právní ochrany dětí. Přímo šokováni byli lidé, kteří po poledni přivolali strážníky z Prahy 6 k autobusu jedoucímu na Bořislavku. Čtyřiadvacetiletá žena, která cestovala se čtyřletým dítětem a dvěma dvouletými v kočárku, prý v autobuse opakovaně upadla – a nohy ji neunesly ani při vystupování. Není divu, když nadýchala bezmála 2,7 promile! O svou dceru stejně jako o děti se postarala její přivolaná matka. Matce matky, tedy babičce dítěte, strážníci telefonovali také odpoledne, kdy hlídku přivolala ředitelka mateřské školy v Braníku. Tam odmítli vydat dítě ženě, která si potomka přišla vyzvednout v očividně nesvěžím stavu. „Měla veliké potíže s motorikou a málem se zřítila ze schodů," připomněla ve čtvrtek Michaela Teplá z centrály městské policie. Čtyřiatřicetiletá žena podle jejích slov nadýchala téměř 2,5 promile.

Muž, který plánoval čtyři vraždy, trest nedostalVraždy chystal, trest nedostal. Tak lze shrnout čtvrteční verdikt pražského městského soudu v kauze 25letého Lukáše L.. Ten se podle obžaloby chystal zabít čtyři lidi, kteří mu podle jeho přesvědčení uškodili. Dvě dívky, kvůli jejichž znásilnění putoval za mříže jako mladistvý, ženu, která mu údajně nevrátila půjčené peníze – a také otce své družky. Podrobně sepsané plány vražedných činů si Lukáš L. uložil do modrých desek – ty ale zapomněl v autě, které před čtyřmi roky prodal. Nový majitel zaznamenal, o co jde – policii však tyhle poznámky předal až s ročním odstupem; ve chvíli, kdy sám čelil trestnímu stíhání. „Nebyl bych schopnej zabít člověka," odmítal ve čtvrtek vinu obžalovaný. Naznačoval, že obsah desek mohl být dílem jeho známých, kteří se oproti němu spikli. On prý nic nesepisoval. Muž konzumující drogy, jehož chování je podle svědectví z jeho okolí nevyzpytatelné, byl opakovaně odsouzen za znásilnění, ale také za loupeže a vydírání. Nyní si odpykává 13letý trest, po jehož skončení má putovat do detenčního ústavu (což lze připodobnit k psychiatrickému zařízení s vězeňským režimem, odkud nelze volně odejít jako z běžné léčebny). Právě s ohledem na tuto skutečnost mu senát Hany Hrnčířové nevyměřil trest, i když vražedné plány je podle soudkyně nutno brát vážně. Vše ovšem zůstalo jen ve stadiu plánování – byť i příprava vraždy je trestná – a rovněž tento fakt ovlivnil rozhodnutí soudu. Verdikt je již pravomocný. Odvolání se přímo v jednací síni vzdali obžalovaný i státní zástupkyně Jana Murínová.