Výsledky krajského kola byly vyhlášeny koncem minulého týdne na setkání se zástupci oceněných obcí v Srbech na Kladensku.

„Je to úžasný úspěch a obrovské ocenění pro ty, kteří je se soutěže zúčastnili a kteří přiložili ruku k dílu," vyjádřil radost z výhry starosta Kněžic Milan Kazda.

Ten se už před soutěží Deníku přiznal, že se na letošní dvacátý ročník v Kněžicích důkladně připravují. „Máme tým lidí, který dává dohromady koncepční plán. Každý z týmu dostane nějaký úkol, na který se zaměří. „Bude záležet na každém, jak se s ním popere," vysvětloval starosta.

Obec čerpala z nabraných zkušeností z předcházejících čtyř ročníků, kterých se zúčastnila. Podle Kazdy zaujali porotu svou sehraností. „O tom to v podstatě je. Zapojit jednotlivé spolky a s komisí komunikovat, ukázat porotě, co se v obci po celý rok děje," míní.

Všechny, kteří se na přípravách podíleli, teď čeká ta příjemnější část práce, a sice rozhodnout o rozdělení milionové výhry, které za vítězství v soutěži Kněžice dostaly. „Je potřeba se rozmyslet a dohodnout se. Peníze ale pravděpodobně rozdělíme do více oblastí," dodává starosta obce.

Soběstačnost, péče o seniory, školství…

Nepochybně to ale byla opět ekologie, čím porotu Kněžice oslnily. Za ekologický přístup byly již v minulém ročníku soutěže oceněny oranžovou stužkou v kategorii, v níž se hodnotí spolupráce se zemědělskými subjekty nebo péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu. Loňský krajský úspěch přinesl do obecní pokladny Kněžic 600 tisíc korun.

Obec na Nymbursku mezi ostatními obcemi vynikají právě přístupem k přírodě. Uvedly například do provozu unikátní technologické zařízení využívající obnovitelných zdrojů energie, a staly se tak z větší části energeticky soběstačné.

„Jde o kotelnu na biomasu, s kotlem na slámu a štěpku, vedle níž je bioplynová stanice na zpracování odpadů. „Bioplynová stanice vyrábí elektřinu a teplo. Elektřinu dodáváme do sítě a prostřednictvím distributora k našim občanům, ale teplovody máme vlastní a teplo si dodáváme přímo," objasnil starosta.

Nejen ekologickým přístupem ale obec, v níž žije okolo 500 obyvatel, u poroty zabodovala. Komise ocenila také bohatý spolkový a společenský život, úroveň školství a kladně ohodnotila péči o seniory, pro něž obec vybudovala domov s pečovatelskou službou. V budově je 20 malometrážních bytů, ordinace lékaře, společenský salonek a pavilon služeb.

Porota udělila také barevné stuhy ve vedlejších kategoriích. Modrou za společenský život získal městys Davle u Prahy, bílou za činnost mládeže Dolní Hbity na Příbramsku, oranžovou za spolupráci obce a zemědělského subjektu Vraný na Kladensku a zelenou za péči o zeleň a životní prostředí Soutice na Benešovsku.

Hlavní souboj vesnice teprve čeká

Kněžice budou reprezentovat Středočeský kraj o titul Vesnice roku 2014 v celostátním kole, které se uskuteční od 31. září do 6. září. „Ta konkurence tam bude samozřejmě větší, protože se tam sejdou všichni vítězové krajských kol. Uděláme ale všechno proto, abychom se umístili co nejvýš," zamýšlí se starosta Kněžic Milan Kazda s tím, že přípravy budou tentokrát o mnoho důkladnější.

Obec na Nymbursku se v září utká například s obcí Třanovice, které zvítězili v Moravskoslezském kraji nebo obcí Růžová na Děčínsku za Ústecký kraj. Vítěze celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2014 oznámí ministryně Věra Jourová 20. září 2014 v Luhačovicích na Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem".

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Loni byla vítězem krajského kola Čistá na Rakovnicku, předloni Kamýk nad Vltavou.

Oceněné obce v rámci středních ČechNejvyšší zlatá stuha: Kněžice na Nymbursku
Modrá stuha za společenský život: Davle u Prahy
Bílá stuha za činnost mládeže: Dolní Hbity na Příbramsku
Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Vraný na Kladensku
Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí: Soutice na Benešovsku