Co je podle ní největší bolest Jesenice a co by v úřadu změnila? S Janou Zápotockou jsme si povídali poblíž místa, kde by jako starostka ráda vybudovala nové centrum obce.

V Jesenici bydlíte od narození, jak to tu vypadalo v době vašeho dětství?

Když jsem tu chodila do základní školy, měla vesnice asi 500 obyvatel. Maminka tu měla obchod s textilem. Dodnes si mě tu starší dámy pamatují jako malou holčičku. Dříve to byla vesnice, kde se každý znal a kde bylo slušností pozdravit. Dnes je z toho městečko, kde panuje tak trochu anonymita. Tehdy sem jezdil jeden modrý autobus, všude kolem byla jen pole. Ale to je dávná minulost.

To tehdy ještě asi nebyl takový provoz. Je podle vás šance, že z hlavní silnice do Prahy zmizí zácpy?

Problémem Jesenice je, že historická silnice procházela centrem a tak to zůstalo dodnes. Tato komunikace vždy bude, a nedá se jen tak jednoduše rozšířit. Trochu nám odlehčil Pražský okruh, ale kolony tu jsou stejně. Každý tu má auto, se kterým jezdí do Prahy. Zásadním je, a to se budu snažit i prosadit, je tzv. malý obchvat Jesenice – přeložku silnice II/101. Tím by došlo k odklonění dopravy směrem od Říčan a Kamenice, která nyní „protéká" centrem. Domnívám se, že podstatné je i to, aby měli lidé co nejvíce vyžití zde, v Jesenici.

Pokud v Jesenici bydlíte tak dlouho, co se v ní podle vás odehrálo za největší změnu?

Když se mi v roce 1991 narodily děti, měla obec 1500 obyvatel. Dnes zde žije přes 10 tisíc, z toho je 1300 dětí do věku devíti let. Je tu mnoho mladých rodin, kterým bych se chtěla věnovat.

A jak? Máte konkrétní plán?

Chybí tu místo, kde by se lidé mohli potkat, které by maminky s kočárky měly jako cíl cesty. Jesenice totiž nemá centrum, je to průjezdná obec. Představte si park, kam si mohou děti chodit hrát, kde budou vybudované prostory pro různé přednášky a akce a to nejen pro mladé rodiny ale samozřejmě i pro seniory.

Zní to dobře, ale problém bývá u takových projektů s místem. Má na to Jesenice nějaký vhodný pozemek?

Má, vím o něm. S majitelem se o tom dá jednat. Je to přímo naproti základní škole, poblíž bytových domů. Je to velký pozemek, na kterém se dá vybudovat zajímavé centrum. Pro rozpočet vesnice by to problém být neměl, navíc se dají dobře využít dotace. Je to běh na dlouhou trať, ale vím i o věcech, které se dají měnit hned po volbách.

Jako například?

To se týká například školek nebo vybavení policie, které zamrzlo před mnoha lety. Také bych chtěla zavést moderní komunikaci s úřadem speciální aplikací v telefonu. Jdete po ulici, vidíte například přeplněný odpadkový koš. Tak ho vyfotíte, pošlete do té aplikace a poté si můžete zkontrolovat, že to někdo z úřadu řeší. V některých městech již funguje, jsou s ní naprosto minimální náklady.

V čem je podle vás největší kouzlo Jesenice?

Pro mě je Jesenice srdeční záležitost, narodila jsem se tady. Jinak určitě kromě přírody okolo i to, že tu máte vše potřebné při ruce. Je tu základní vybavení, opravdu mi tu chybí jen to centrum.

Kromě zdejšího salonu krásy a fitness jste řídila také velký hotel. Jaká jste podle vás jako šéfka?

Mám ráda spolehlivost. Nesnáším, když někdo nedotahuje věci do konce nebo když lže. Věci musí fungovat, což umím dobře ocenit. Navíc na úřadech musí zaměstnanci opravdu velmi slušně vystupovat, proto je tam nutná nějaká kontrola. Asi jsem jako šéf náročná, ala sama jsem byla zvyklá tvrdě pracovat a stejné nasazení očekávám od svých spolupracovníků.

Ale přece jen, řídit soukromou firmu a obec, to je velký rozdíl. Nebojíte se té změny?

Rozdíl to je, především je potřeba znát zákony a orientovat. Abych případně vše zvládala, studuji právo ve státní správě, nyní jsem ve druhém ročníku. Je spousta nových zákonů, které musí člověk znát, ale je to i o tom manažerském přístupu. Pokud je člověk dobrý manažer a je kreativní, dokáže tu vesnici uřídit dobře.

Mluvila jste o dotacích. Vyčlenila byste na ně jako starostka zvlášť jednoho úředníka, nebo to není potřeba?

Myslím, že to nebude potřeba. Ráda bych této oblasti využila externích služeb, spolupracovat na projektech kofinancovaných z dotačních peněz je potřeba s profesionály. Otvírá se nové financující období a pro Jesenici to je velká šance, kterou nesmí podcenit.

Janě Zápotocké je 48 let, je vdaná a má dvě děti. Po gymnáziu vystudovala pražskou VŠE, dnes studuje Vysokou školu manažerské informatiky, ekonomiky a práva. Její životní motto je „To, co dělám, dělám vždy srdcem a naplno".