V aktualizovaném dokumentu týkající se Babišovy kauzy černošický městský uřad upozorňuje, že vzhledem k tomu, že je správní řízení neveřejné, nemůže sdělit, jak vlastně rozhodl. Logicky není známo ani odůvodnění. Jednou z nových informací je lhůta, dokdy se může premiér odvolat - 5. února 2019.

„Pokud bude podáno odvolání, předá Městský úřad Černošice spisový materiál odvolacímu správnímu orgánu, kterým je Krajský úřad pro Středočeský kraj, který s definitivní platností o vydaném rozhodnutí rozhodne,“ píše se na webu radnice. Krajský úřad může posléze rozhodnutí zrušit, potvrdit nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
Politický proces, opakuje Babiš o Čapím hnízdu. Policie mlčí. A končí další šéf

Babiš se však prozradil sám v odpovědi na dotazy novinářů. „Je to zpolitizované. Určitě se odvolám,“ cituje šéfa vládního hnutí ANO agentura ČTK s tím, že podle Babiše řešit jeho střet zájmu úředníkům v Černošicích nepřísluší. Ale Městský úřad Černošice je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice v okrese Praha-západ, kde premiér žije a podniká. Takže legislativně je všechno v pořádku.

Babiš: Úředníci nemají pravdu

„Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované. Určitě se odvolám, a když to bude nutné, budu se i soudit u správního soudu,“ reagoval Babiš v SMS redakce serveru iRozhlas.cz na dotaz, jakým způsobem úřad rozhodl a zda se proti tomu případně odvolá. „Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ doplnil ještě šéf kabinetu.

Andrej Babiš.
Černošický úřad si předvolá Babiše kvůli střetu zájmů. Dostane premiér pokutu?

Černošický úřad vede s premiérem správní řízení kvůli údajnému spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů právě kvůli vlastnictví médií - mimo jiné skupiny Mafra vydávající deníky MF DNES a Lidové noviny nebo provozovatele rozhlasové stanice Impuls. Na porušení zákona upozornila organizace Transparency International. Babiš se brání tím, že holding Agrofert loni vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů. 

Odbor přestupků si postupně vyžádal dokumenty od Městského soudu v Praze (finační úřad údaje odmítl poskytnout s ohledem na jiný zákon) i politických stran. „K 15. 11. 2018 úřad obdržel odpovědi od TOP 09 a ČSSD, a následné také od ODS. Jiné politické strany odpověď nezaslaly,“ informovala radnice. Během prosince se vyjádřil sám premiér Babiš, kterému hrozí pokuta od pěti tisíc do čtvrt milionu korun.

Lidé si připomínali 16. ledna památku Jana Palacha při výročí 50 let jeho upálení před budovou Národního muzea v Praze.
Pražské vzpomínky na Jana Palacha. Pamětní desky, proslovy i vzkaz Babišovi