Jiří Stránský, člen České mykologické společnosti, našel už v pondělí 4. května první májovky, o dva dny později přinesl z lesa domů už kolem 
80 exemplářů této jarní houbičky.

„Májovky nejsou první houby, které můžeme najít. První bývají smrže a kačenky. Jenže letos vše negativně ovlivnilo velké sucho. Proto smrže ani nerostly a májovky jsou zhruba o 10 dní zpožděné a jsou proti průměru malé," vysvětluje houbař.

Houbař Jiří Stránský.Ptát se Jiřího Stránského na místa, kde májovky rostou, by bylo nemístné. To by ani on, ani žádný jiný houbař neprozradil. Nicméně naznačil, že „osvědčené štace" na Nymbursku jsou Rožďalovicko 
a Dymokursko.

„Májovky nenajdete v jehličnatých lesích, rostou obvykle v lesích listnatých, při okrajích lesů, na pastvinách nebo i v zahradách, pod keři 
a podobně," upřesňuje místo výskytu májovek Jiří Stránský.

Pokud se do lesa na májovky vypravíte a vrátíte se domů s úlovkem, pak nabízíme houbařův oblíbený recept na jejich úpravu. „Možností, jak májovky v kuchyni využít, je samozřejmě spousta, ale my máme doma nejraději klasiku, hlavičky obalené v trojobalu a usmažené. Nožičky se pak hodí například pod maso nebo do polévky," nechal nás nahlédnout pod rodinnou pokličku houbař.

Koho náš článek inspiruje 
k výpravě do májového lesa, určitě nebude litovat. I kdyby nakrásně zatím žádnou houbu nenašel.