Nejhorší situace byla v okolí Hořovic, Komárova a Oseka. „Ze sklepů odčerpávají vodu dobrovolní hasiči," konstatoval starosta Komárova Antonín Merhaut s tím, že voda zatéká to řady domů.

O situaci v Hořovicích informoval starosta města Jiří Peřina. Přestože se v pondělí nacházel na opačném konci republiky, situaci ve městě sledoval. „Kvůli silnému krupobití byla dočasně neprůjezdná Pražská ulice," uvedl Peřina.

Jeho slova doplnil Aleš Krajdl ze Zaječova, který  Hořovice navštívil. „Voda se hrnula z autobusového nádraží na Palackého náměstí. Zde se tvořila až čtyřiceticentimetrová zpětná vlna," popsal Aleš Krajdl.

Půl metru krup

Ušetřené nebylo ani hořovické sídliště Višňovka. Na některé střechy domů napadlo až půl metru krup. „Voda se dostala na vnitřní schodiště, navíc jsme bez elektřiny. Už zde byli hasiči i policie," prohlásila místostarostka Hořovic Jana Šrámková.

Hasiči se rozhodně nezastavili. Jen do 20. hodiny večerní řešili v souvislosti s bouřkou a krupobitím 52 zásahů. A to rozhodně není konečné číslo. Řada zásahů čekala ještě v takzvaném pořadníku.

Hasiči nestíhali

„A to nikoli z důvodu, že by byly méně závažné, ale prostě kapacita hasičů, a to včetně dobrovolných, nestíhá všechny případy řešit a musí se výjezdy obavit postupně," uvedla v pondělí večer mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Vladimíra Kereková.

Lidé se obraceli na hasiče hlavně kvůli vytopeným sklepům, garážím, chodbám. „Ale asi nejčastější problém byly spadané stromy, které bylo třeba rozřezat a odstranit," uvedl jeden ze zasahujících hasičů.

Déšť, vítr a kroupy nadělaly na Kladensku pasekuPo bouřce. Železniční muzeum v Lisovicích u Zlonic.Avizovaná silná bouřka se v pondělí kolem osmnácté hodiny přehnala také nad Kladenskem. Z nebe padaly místy kromě dešťových kapek i téměř dvoucentimetrové kroupy. Plné ruce práce mají zejména hasiči, kterým je hlášeno velké množství zatopených sklepů a padlých stromů, například v Kladně, Libušíně, Buštěhradu i v dalších místech. "Do zálohy na stanice byli povoláni dobrovolní hasiči," informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Vladímíra Kereková.

Kroupy zasáhly Příbramsko a poškodily i autaPředpověď meteorologů se naplnila a bouřky se v pondělí odpoledne prohnaly i Příbramskem. K večeru a večer pak přicházely další bouřky s krupobitím. Kroupy padaly na Rožmitálsku a například brdský vrchol Praha byl po přechodu bouřky bílý - na zemi totiž ležela vrstva krup. Velké kroupy o velikosti asi dvou centimetrů ničily nejen úrodu na Milínsku, ale i majetek. Některá auta měla po bouřce rozmlácená skla a karosérie.

Čtěte také: Prahou se přehnala bouře, nejprudší deště zasáhly západ metropole