"Tým je připraven čelit všem výzvám v předvolebním období… Jsme připraveni uzavřít dohodu s KDU-ČSL a hrát na politické scéně významnou roli a ovlivňovat, kam se ČR bude ubírat," řekl na tiskové konferenci po zvolení nového vedení Gazdík.

Čtěte také: Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

Pro vstup do Sněmovny bude koalice STAN a lidovců potřebovat aspoň deset procent hlasů. Dvouciferný zisk je ale podle Gazdíka "nutnost". "Strany, které dosahují jednociferného výsledku, mají možnosti něco měnit jen omezené," uvedl staronový šéf strany. Sněm bude o spojení s lidovci odpoledne rozhodovat.

Podle Rakušana se hnutí stává úspěšným. Řekl, že to dokládá i účast předních politiků jiných stran na volebním sněmu STAN a snaha získat starosty jako partnera. Desetiprocentní hranice hlasů v parlamentních volbách se neobává.

Sršeň se chce soustředit na EU

Gazdík i Rakušan byli jedinými kandidáty na své funkce. Znovu se o ně ucházeli i někteří z řadových místopředsedů. Delegáti vybírali ze šesti kandidujících. "V prvním kole (volby místopředsedů) byla obsazena dvě místa. Na prvním se 117 ze 148 hlasů skončil Radim Sršeň, na druhém se 108 hlasy Věra Kovářová," řekl předseda volební komise Zdeněk Hověžák. třetí místopředsednický post získal ve druhém kole pak senátor Jan Horník. Měl 78 ze 140 hlasů. Porazil pardubickou krajskou radní Janu Štěpánovou.

Sršeň se chce v hnutí soustředit na evropské záležitosti a přínos EU pro obce a jejich obyvatele, věnovat se hodlá přípravám příštího období pro čerpání evropských peněz mezi lety 2021 až 2027. Kovářová se zaměří na spolupráci se členy STAN a příznivci v regionech. Uvedla, že díky zpětné vazbě z obcí je možné zlepšovat legislativu. Podle Horníka, který je šéfem senátního klubu STAN, Sněmovna posílá horní komoře "přehršel zákonů". Míní, že mít na vše normy není nutné a potřeba prý nebyl třeba zákon o dětských skupinách.

Podle Gazdíka hospodaření STAN loni skončilo se ztrátou 2,4 milionu. Pokryla se z přebytků z předchozích let, kdy hnutí "šetřilo na volby", dodal Gazdík.

Nepřehlédněte: Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál