HZS Profi1. Moravskoslezský kraj
2. Plzeňský kraj
3. Zlínský raj
7. Středočeský kraj
10. Hlavní město Praha

SDH Muži5. Líchovy (Příbramsko)
11. Dalovy (Benešovsko)
17. Zličín (Praha)

SDH Ženy4. Dolní Měcholupy (Praha)
5. Písková Lhota (Nymbursko)
6. Zibohlavy (Kolínsko)

Středočeši skončili na sedmém místě a Pražané až na desátém místě z patnácti celkových. 

Přitom v kolektivu složeného z požárních sportovců Hasičského záchranného sboru hlavního města věřili jejich nadřízení nejvíce. Vyslali tam své zástupce z Krče a Modřan.

„V minulé sezóně byl náš kolektiv omlazen o nového člena dvaadvacetiletého Jakuba Zajana, který byl naší nadějí, přesto jsme především sázeli na zkušenost vyzrálého kolektivu s věkovým průměrem 32 let," popsala mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Výraznou pražskou osobností kolektivu je Jan Hopp, který je mistrem České republiky z roku 2010 ve výstupu do čtvrtého podlaží. Na závodech v Českých Budějovicích se v této soutěže umístil na pátém místě s časem 14,38 vteřiny a probojoval se do semifinále.

Ještě před závodem si Radim Švejda, jeden z pražských hasičů, věřil. „Největší obavy máme z věže, nejsilnější disciplínou pro nás bude požární útok. Počasí je ideální, prostředí taky, myslím si, že celkově budou dobré výsledky," uvedl na začátku.

Středočeští hasiči ale také nemusí být zklamaní, protože v celkovém výsledku skončili v polovině. Jeden ze závodníků Václav Říha si nejvíce věřil na věž. „Můj osobní rekord je 15,99 vteřiny. První disciplíny jsou jednotlivé, další společné a tam se může stát cokoliv. Prostředí se nám líbí, nemusíme jezdit nikam daleko, dobře to na sebe navazuje," sdělil. Nakonec věž vyběhl za 17,52 vteřiny.

Dobrovolní hasiči

Také dobrovolní hasiči z regionu obsadili v jednotlivých soutěžích slušná místa. V požárním útoku mezi ženami obsadilo druhé místo pražské družstvo z Dolních Měcholup a čtvrté místo středočeská Písková Lhota. Z mužských dobrovolných hasičů skončilo až na pátém místě družstvo z Líchovů na Příbramsku.

V Českých Budějovicích bojovali nejlepší profesionální a dobrovolní hasiči České republiky o mistrovské tituly 43. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev Hasičského záchranného sboru České republiky a 61. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu.

V pátek hasiči začínali výstupem do čtvrtého patra cvičné věže. Této disciplíny se zúčastnili převážně profesionální hasiči. V sobotu pak soutěžící běželi sto metrů s překážkami a prověřila je i štafeta čtyřikrát sto metrů. V neděli všechny čekala královská disciplína, požární útok.

„Hokej, fotbal nebo volejbal zná každý, ale vrcholový závod profesionálních hasičů mnozí neznají. Je na co se těšit, některé týmy jsou opravdu dobré," řekl v rozhovoru pro Deník krajský ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Lubomír Bureš. V posledních několika letech se mistrovství konají společně také s dobrovolnými hasiči. Budějovičtí hasiči akci připravovali už od listopadu.

Čtěte také: Výběr Prahy skončil na hasičském mistrovství desátý