Když René Franěk v roce 2009 půlroční koťátko gepardice z Německa přivezl, okamžitě se stala miláčkem rodiny, její součástí, a také lákadlem pro stovky návštěvníků Zoo. Řada z nich jezdila například na tradiční vánoční mazlení z Mzuri.

Jenže v posledních dnech byl její osud více než nahnutý. Těžké zdravotní komplikace ji málem připravily o život a její boj s ní velmi silně prožíval i majitel zahrady.

„Naše nejmilovanější Mzuri málem umřela. Neuměli jsme si představit, jak bychom se s tak špatnou zprávou vypořádali, proto jsme o tom radši ani zatím nechtěli říkat. Mzuri je 
s námi už tolik let, je součást rodiny," vysvětlil Franěk.

Nemocná Mzuri

„Podle veterinářů byl její stav neléčitelný 
a měli jsme ji uspat. Selhání ledvin a jater, krev z ní šla spodem i horem. Čtyřikrát jsem byl rozhodnutý ji nechat uspat. Jednou už přijel veterinář s injekcí a jednou přijel i preparátor z jižních Čech. Řekli jsme si ale, že kočka má přeci devět životů a je potěšující zpráva, že jich Mzuri má v zásobě ještě pět!," řekl s úlevou ředitel zoo.

Bylo to však náročných 12 dnů. „Dělali jsme nemyslitelné - seděli u ní dnem 
i nocí a dělali různé figury, aby přijímala léky a začala jíst. Vsadil jsem na žloutek, je tekutý a lehce stravitelný, namočit prst, dát do huby, aby byla nucena olíznout, polknout, stokrát za den, 
i když teď mám ostříhané nehty na dva měsíce dopředu, a bylo mi jedno, jestli mne pokouše. To samé 
s vodou, do úmoru. Počítali jsme, kolikrát za den strčila jazyk do vody a tak podobně," popsal kritické dny Franěk.

Vyplatilo se!

Mzuri je sice zesláblá, ale zdá se, že 
z nejhoršího je venku. „My jsme z toho byli za těch dvanáct dní hotoví fyzicky i mentálně. Kočka taky, krok má vratký jako na Silvestra, ale jí, pije a je v rekonvalescenci," konstatoval její vyčerpaný ošetřovatel.

V čem je tedy podle Fraňka ten zázrak? „Jednak v tom, že bojovala a nevzdala to. Dále je to dobrá veterinární péče a mnoho dní na kapačkách," shrnul ředitel zoologické zahrady.

Tak snad Mzuri bude dělat radost nejen rodině Fraňků, ale i návštěvníkům chlebské Zoo ještě dlouhá léta. „My i Mzuri moc děkujeme za podporu!" uzavřel René Franěk.

Čtěte také: Zoo Chleby bude mít evropský primát: tři pětibarevné opice