Program Europe Senior Tourism má pomoci rozvoji turistiky, přístupné všem věkovým skupinám, která zároveň posiluje princip ekonomické udržitelnosti v oblasti cestovního ruchu. Cílí na klienty nad 55 let, jejichž finanční možnosti se zlepšují, často nejsou limitováni zaměstnaneckou povinností, a mohou tak vyrážet na cesty i mimo hlavní turistické sezóny.

Počet lidí v důchodovém věku se přitom se stárnutím evropské populace úměrně zvyšuje. Jak vyplývá z údajů unijního statistického úřadu Eurostat, podíl obyvatel ve věku nad 65 let stále roste a přibližuje se pomalu k hranici 20 procent.

Posílení cestovního ruchu mimo sezónu

Do projektu Europe Senior Tourism (EST) se k loňskému roku zapojilo 140 tisíc seniorů z 16 zemí, kteří v jeho rámci navštívili různé turistické lokace ve Španělsku.

„Usilujeme tímto způsobem mimo jiné i o posilování evropské sounáležitosti právě cestou podpory mobility a výměny hodnot mezi jednotlivými národnostmi a kulturami," vysvětlil Carlos Romero Dexeus ze španělské státní agentury Segittur, která se zabývá inovacemi v oblasti turismu a garantuje projekt EST.

Dalším z cílů je snaha oživit španělskou ekonomiku a pracovní trh v sezónách, které jsou z hlediska cestovního ruchu hodnoceny jako slabší.

Čtvrtinový nárůst cestujících seniorů

„Českým seniorům se otevírá možnost dosáhnout za příznivou cenu na nadstandardní turistický servis, který zahrnuje třeba pobyt v čtyřhvězdičkovém hotelu, leteckou dopravu na místo či nonstop delegátský servis," popsal výhody spolupráce s EST Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel, která je až do roku 2016 v Česku výhradním partnerem EST a zprostředkovatelem zájezdů, které tento projekt garantuje.

I díky spolupráci s programem EST zaznamenává tato cestovní kancelář již druhý rok po sobě v průměru 25procentní nárůst v cestování seniorů. A zvýšený zájem ze strany turistů důchodového a předdůchodového věku hlásí i další cestovní kanceláře.

Zájezdový portál Invia.cz udává, že zhruba 20 procent z celkového počtu klientů cestovních kanceláří nyní tvoří senioři a jejich počet se pomalu zvyšuje. U cestovní kanceláře Firo-tour tvoří klienti starší 55 let v případě poznávacích zájezdů dokonce 55 procent všech turistů.