Ondřej Novák z kolínské kavárny Kristián řekl, že se k protestu proti EET nepřipojí. „Ničemu to nepomůže," řekl. Kavárna je technicky na tuto novinku připravena od začátku listopadu, kdy měsíc zařízení testovali.

Jan Kadeřábek, který provozuje síť restaurací Klíček, také na protest zavírat dveře nebude. „Vzhledem ke vzniklým nákladům ohledně EET by zavření přineslo ztrátu, kterou si nemůžeme dovolit," podotkl.

Zda otevře cukrárna v Kostelci nad Černými lesy, ještě není jasné. „Zvažujeme, jestli se k protestu připojíme," řekl provozovatel Tomáš Král. Podle jeho slov je to varianta, kterou se zřejmě nic nevyřeší. „Radost z EET nemáme," dodal.

To v Černokosteleckém pivovaru už jasno mají. „Připojíme se k protestu," prozradil Ladislav Pačes, správce pivovaru.

Restaurace ve Ždánicích zůstane otevřená. Chystá se tam totiž svatební oběd. „Možná alespoň vyvěsíme cedulku, že s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasíme," řekla Adéla Miňovská.

Solidarita s kolegy

Majitelka Dobřichovské pivnice Dana Černá se k protestu podle svých slov rozhodně připojí. Už jen pro to, že chce být solidární s ostatními hospodskými. „Jsme malá venkovská hospůdka, nemáme tu nikterak velké tržby, takže pro nás nebude elektronická evidence až tak náročná, ale vadí mi, že se to dotkne našich zákazníků," řekla Dana Černá.

Ta má podle svých slov neustále mail zaplavený nabídkami na EET. „Nabízí to jedna firma za druhou, rostou jak houby po dešti," podotkla majitelka pivnice. Myslí si, že systém stejně nakonec nebude fungovat, že kapacita sítě není taková a nakonec se na to přijde. „Jen to bude zdržovat," dodala s tím, že pokladnu už ve své provozovně nainstalovala.

K čtvrtečnímu protestu by se rád připojil i majitel restaurace U Nádraží v Cerhenicích. „Ale otvíráme až v jednu, takže v poledne nemáme k protestu prostor," řekl s tím, že ale uvažuje o účasti na protestu v sobotu na Václavském náměstí.

Malé tiché zoufalství

Zavřeno bude mít prodejna potravin na náměstí v Pečkách. „Je to jen takové malé tiché zoufalství. Nemyslím, že budou mít protesty nějaký vliv," posteskl si majitel Jaroslav Dubravčík, který za 20 let, co obchod provozuje, zažil podobných vynálezů už několik.

To kouřimská kavárna s názvem Jenom tak zavřená bude. A nejen dnes. „K protestu se nepřidáme, protože máme stejně jako každou zimu zavřeno," vysvětlil vlastník Michal Šlupek. Podle jeho slov se svojí ženou kavárnu nikdy přes zimu neprovozují, protože do ní mimo sezonu téměř nikdo nezavítá. Elektronickou evidenci tržeb tak budou majitelé kavárny řešit nejdříve na jaře.

Čtěte také: Zařízení jsou poruchová, restauratér v Králově Dvoře je z novinky otrávený