Významné okamžiky už však odvál čas a nyní je dům podle radnice nedostatečně využit. „Až na halu, kde je církev, je objekt nevyužívaný,“ popisuje Lubomír Kocman, starosta Rudné.

Služby pro seniory 

Proto by chtěla radnice dům z 20. let minulého století společně s Církví československou husitskou, které stavba patří, více zaplnit. Město teď připravuje dohodu s církví o vzájemné spolupráci na projektu.

„Měly by tam vzniknout služby pro seniory v rámci denního stacionáře,“ popisuje plán Kocman. Ten už má i rozmyšlenou případnou funkci dosud prázdné půdy. „Padl nápad udělat 
v ní takzvanou síň paměti Rudné. Šlo by o celoroční výstavu o historii našeho města,“ líčí starosta.

Stavba trvala tři měsíce 

Inspirací má být Rožmitál pod Třemšínem, kde podobnou výstavu mají. Šlo by o interaktivní výstavu, která by byla přístupná pro školy podle dohody a jinak by se otvírala jen v některé dny.

Pro děti by mohlo vyrůst v okolní zahradě dětské hřiště, které už tam dříve stálo. Na kolik korun by mělo vybavení domu a jeho okolí vyjít ještě není jasné.

Husův dům byl postaven v roce 1923 a jeho stavba trvala tři měsíce. V období okupace se začalo se stavbou kolumbária, umístěného při bočním vstupu do kaple. Od roku 2005 je Husův dům kulturní památka.

Po druhé světové válce měla církev 1756 členů. Dnes jich má asi 250 a jsou z celého rudenského okolí. František Bílek, jehož vilu lze spatřit na pražských Hradčanech, byl s husitskou církví spjat i v životě. V roce 1920 k ní přestoupil z katolické církve a stal se jejím oficiálním umělcem.

Čtěte také: Kopec pod kostelem v Rudné se rozpadá. Vrch obepne ocel