Cestující nově získají možnost zakoupit předplatní časové jízdenky a přestupovat na jednu jízdenku v Praze. Na jízdném oproti dřívějšku ušetří kolem dvaceti korun.

Cestující mohli cestu do Prahy absolvovat novým autobusem nebo si vyzkoušet zdarma jízdy po slavnostním přestřižení pásky historickými vozy značky Karosa ze Sedlčan do Neveklova, odtud do Benešova. Pro veřejnost byly připraveny dopravci také jízdy na trase Praha – Sedlčany.
„Tato lokalita byla vybrána proto, že jsme chtěli sjednotit dopravní systém mezi Štěchovicemi a Prahou, kde docházelo k souběhu linek Pražské integrované dopravy a Středočeské integrované dopravy.

Autobusová zastávka. Ilustrační foto.
Řidiči autobusů ve středních Čechách stávkovat nebudou


Od pondělí je v jednom systému a cestující mohou využívat v tomto úseku jízdenky na všechny spoje, které tam jezdí. Pevně doufám, že je to první krůček a rozšíříme naši integrovanou rodinu v této lokalitě o další obce. Máme již zpracovaný harmonogram," uvedl mimo jiné Pavel Procházka, ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje.

Interval  linek v ranní špičce 7 až 8 minut 


„Na autobuse linky 360 jsou umístěna krásná hesla: Cestování bez bariér, Jedna jízdenka – jeden systém. Pro cestující přináší cestování vyšší komfort," uvedl Pavel Tončík, ředitel ROPIDu. Martin Jareš ze Středočeského kraje sdělil, že sen se stal dneska realitou. „Lépe bude možné cestovat o víkendu nebo ve večerních hodinách. Středočeský kraj integraci podporuje. Chceme, aby byl do konce roku 2018 zaintegrován dopravně celý Středočeský kraj, včetně všech oblastí až na hranici kraje a dokonce navazujeme spolupráci i s ostatními kraji, aby lépe mohli lidé cestovat například do jihočeského Tábora nebo do dalších měst," naznačil Jareš.


K přestřižení pásky byl vyzván také Jan Krutina, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Sedlčany. Filip Drápal, mluvčí ROPID, doporučil, aby se cestující nestyděli řidičů zeptat a při koupi jízdenky mu sdělili, zda chtějí dále cestovat v Praze městskou hromadnou dopravou – metrem nebo autobusy.

Příbramské vlakové nádraží.
Oprava od středy uzavře železniční přejezd v Příbrami

„Řidič rovnou prodá jízdenku na jedenáct pásem za 84 korun, která platí pět hodin a po tu dobu je možné na ní cestovat metrem nebo dalšími druhy MHD. Díky integrací na jedné ceně ušetří cestující až dvacet korun," sdělil.


„Senioři nad 70 let a děti do šesti let věku mohou jezdit v systému integrované dopravy zdarma. Poloviční jízdné platí od 6 do 15 let, dost vysoká je sleva na žákovský průkaz," uvedl několik příkladů Drápal. Zapojením sedlčanské linky do stávajícího svazku linek PID bude zkrácen souhrnný interval na 7 až 8 minut v ranní špičce, 20 minut v dopoledním čase, 10 minut v odpolední špičce a 30 minut v ostatních částí dne. Dopravcem nových linek Pražské integrované dopravy bude ARRIVA Střední Čechy. 

Marie Břeňová