Jak už bývá v menších obcích obvyklé, co si hasiči sami neseženou a nezařídí, to nemají. Snaží se dosáhnout na peníze z dotací, ale často marně.

„Transportéra už máme osm let, přivezli jsme ho jako staršího z Německa. To financovala obec a na dovybavení auta jsme dostali peníze z kraje. Měli jsme přitom takovou vizi, že postavíme novou hasičárnu," ohlédl se velitel sboru k době, kdy už hasiči vlastnili cisternu a museli ji parkovat na soukromém pozemku.

„Dotáhli jsme to až ke stavebnímu povolení, ale jelikož se rozpočet obce pohybuje kolem osmi milionů a na projekt nezbývaly peníze, nevyšly ani dotace, tak jsme zatím na mrtvém bodě. Žádali jsme o dotaci od roku 2010 čtyřikrát a zatím nic nevyšlo," dodal Vítězslav Šiška.

Byť sice zadarmo, přesto to byl problém. Nakonec si svépomocí postavili kousek od hřiště garáž. Že se hasičárnu povede postavit, hasiči z Chotilska stále doufají.

Na děti čas nezbývá

Když všichni hasiči z Chotilska vyrazí někam na soutěž a ještě jim kamarádi odjedou fandit, zůstane obec téměř liduprázdná. Z toho vyplývá, co je pro místní sbor takovou malou noční můrou: málo lidí a hlavně malých hasičů.

„Možná by i děti byly, ale v tuhle chvíli nemáme lidi, kteří by se chtěli nebo mohli dětem věnovat. A tak některé místní děti docházejí do okolních sborů, hlavně do Libčic nebo do Hraštice," krčí rameny Vítězslav Šiška.

„Máme družstvo žen a mužů, děti nemáme. Jezdíme vesměs na dvě soutěže v rámci okrsku, kde jsme loni byli dvakrát první, jak ženy, tak i muži. Dříve jsme byli účastníkem Brdské ligy," řekl starosta sboru Jiří Petřina a přiznal se, že do soutěže Dobráci roku sbor přihlásil on.

„Překvapení spíš pro všechny bylo, když nám z rádia volali v neděli, že jsme postoupili a že redaktoři přijedou ve středu," smál se velitel Šiška.

Jak hlasovat pro SDH ChotilskoPošlete co nejvíce SMS zpráv ve tvaru DOBRACI (mezera) CHOTILSKO na číslo 900 11 04 POZOR! Hlasy pro hasiče z Chotilska posílejte do pátku 15. dubna 2016 do 15 hodin. Počet SMS zpráv z jednoho telefonního čísla není omezený.

Výšlap na rozhlednu

Chotilští hasiči jsou, jak je obvyklé i jinde, aktéry společenských akcí.

„Začínáme obvykle lednovou výroční schůzí a pokračujeme vítáním nových občánků. Pak následuje příprava na Velikonoce, kdy nejen vyrábíme s dětmi a maminkami výzdobu a pomlázky, ale chystáme se také na výšlap na rozhlednu profesora Drtiny na Besednou," přiblížila hasička Stanislava Krejčíková.

„Takhle jsme šlapali sedmkrát na prázdný kopec, ale loni se obci podařilo rozhlednu obnovit a otevřít pro veřejnost, takže jsme organizovali výšlap k hotové stavbě a loni na Bílou sobotu se nás tam sešla tisícovka," poznamenala k rozhledně, k níž se váže podobně jako k 90 rokům její první výstavby i další plánovaná akce.

Hasiče teď čeká jarní úklid kolem silnic, stavění máje a pálení čarodějnic. Každý rok organizují dětský den, ale letos to prý vypadá na nějaký pořádný společný výlet dětí a rodičů, možná na safari do Dvora Králové.

Pravidla soutěže Dobráci rokuProjekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci se středočeskými regionálními Deníky a Pražským deníkem potrvá do konce června tohoto roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.

Každý týden se tým Českého rozhlasu Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypraví do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů ve středních Čechách a v regionech Praha-západ a Praha-východ.

V pátek po patnácté hodině si na vlnách ČRo Region 100,5 (případně 100,7 FM) poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po patnácté hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.

Pro daný SDH můžete hlasovat vždy od páteční patnácté hodiny celý týden až do dalšího pátku. Hlasování skončí také v patnáct hodin a začne následné hlasování pro další SDH. Hlasovat lze prostřednictvím SMS na tel. číslo 900 11 04, zprávu pište ve tvaru: DOBRACI (mezera) název sboru. Cena jedné SMS jsou 4 koruny.

Podrobnosti o soutěži najdete na webu: www.dobraciroku.cz.