Krajská hygienická stanice Středočeského kraje (KHS) totiž při kontrole koupališť a vody v nich zjistila, že i uprostřed léta je její kvalita dobrá a pro plavce vyhovující.

Koupaliště Divoká Šárka.
KRÁTCE: Nejlepší přírodní koupání? V Divoké Šárce a v Radotíně

Snížená průhlednost vody je v létě běžná

Na všech sledovaných místech v příbramské části přehrady Orlík dokonce došlo ke snížení obsahu sinic. „Voda byla ohodnocena stupněm jedna. V tuto roční dobu a na této lokalitě je to výjimečné,“ potvrdila Libuše Polanská, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální KHS Středočeského kraje.

Také v jiných přírodních koupalištích kraje je to podobné. Pokud hygienici kvalitu koupacích vod hodnotí vyšším stupněm, jedná se o zhoršení, způsobené sníženou průhledností vlivem nárůstu fytoplanktonu. „Takový stav je pro léto běžný. A pokud fytoplankton neobsahuje výrazné množství sinic, je koupání bezproblémové,“ připomněla Libuše Polanská.

Ilustrační foto.
Vedro ve školkách: děti pod sprchou a ve stínu

Hygienici mají na kontrolu vody v přírodních koupalištích vypracovaný harmonogram. Ze vzorků zjišťují řadu ukazatelů – Escherichia coli, střevní enterokoky, vizuální kontrolu, průhlednost, vodní květ, sinice, chlorofyl, mikroskopický obraz. Podle koncentrace pak doporučují, kde se koupat a kde ne.

Koupaliště.Zdroj: Deník

Vedro v Mostě.
Prázdniny a tropy: Kdy panoval rekordní hic?