Změna nesouvisí s aktuální výměnou čtyř krajských policejních ředitelů včetně bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka, kterou oznámil minulý týden první náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

„Václav Kučera požádal už před delší dobou o uvolnění z funkce náměstka pro kriminální službu. Jeho žádosti o přesun do krajského vedení středočeské policie tenkrát vyhověl bývalý policejní prezident, takže to s aktuální rošádou nesouvisí," uvedl mluvčí policejního prezidia Josef Bocán.

Hrozba dvojvládí

Důvodem žádosti Václava Kučery bylo především hrozící dvojvládí na postu náměstka policejního prezidenta pro kriminální službu, kterému chtěl tímto krokem předejít.Výměny na ředitelských postech byly podle Tomáše Tuhého v plánu několik let a nejvyšší policejní manažeři by mohli procházet rotacemi i v budoucnosti.

Současně s Václavem Kučerou si letos v lednu podal žádost o přesun také aktuální ředitel policie Středočeského kraje Jan Ptáček, který se od dubna vrátí na místo náměstka ředitele.

„K tomuto rozhodnutí mě vedly částečně rodinné důvody a částečným důvodem bylo i to, že jsem nechtěl být ten, který by lpěl nějakým způsobem na své funkci, na své pozici, abych prodlužoval nepříjemnou situaci policie, která tenkrát nastala," vyjádřil se Jan Ptáček.

Přesuny na policii

Václav Kučera
aktuálně - náměstek policejního prezidenta pro kriminální službu
od 1. dubna - ředitel středočeské policie

Jan Ptáček
aktuálně - ředitel středočeské policie
od 1. dubna - náměstek středočeského ředitele pro vnější službu