Zimní počasí tento rok ale sjezdovce přálo, sportovci již dva týdny aktivně využívají přibližně dvanáct centimetrů sněhu. „Sjezdovku upravujeme každý den sněžným skútrem, takže je povrch hladký. Stále by mohly být sněhové podmínky lepší, ale určitě je sněhu více než minulé roky. Doufáme, že sjezdovku budeme mít otevřenou až do konce ledna, ale záleží na počasí," uvedl starosta Kondrace Miroslav Matuška.

Sjezdovka na Krasovské hoře funguje od první neděle v lednu. Zájemci o lyžování a snowbordování mohou přijít ve všední den od 15 do 21 hodin, o víkendu pak od 10 do 21 hodin.

„Ve všedních dnech si přijde zalyžovat kolem 40 lidí denně. O víkendu přijíždí lidí kolem stovky. V rámci malého areálu nabízíme občerstvení, sjezdovku padesát metrů dlouhou, vlek s 'pumami' a provizorní snowpark se zábradlím, lavicemi a skokánky," upřesnil Miroslav Matuška.

Od malé vesničky Krasovice je projetá cesta přímo ke svahu, kde je na poli připravené i parkoviště pro padesát až šedesát aut. Místa k parkování zdejší dobrovolní hasiči přizpůsobují situaci a místa rozšiřují podle počtu návštěvníků. 

Za hranicemi okresu

Sjezdovka na Krasovské hůře je na Benešovsku jedinou. Svou délkou ale nemůže konkurovat jiným zimním areálům. Proto se lyžaři často uchylují několik kilometrů za hranice Benešovska, kde je nabídka větší.

Nejznámější sjezdovkou za hranicí Benešovska je dozajista ta na Monínci. Majitel Jaroslav Krejčí prozradil, že sezona předčila jeho očekávání. „Tento rok jsme pořídili nový systém, který nám umožňuje vytvořit kvalitní sněhový podklad a i počasí nám přálo," podotkl.

Areál Monínec ve všední dny navštíví kolem 300 lidí denně, o víkendu je to kolem 1000 návštěvníků za den. „Vše probíhá bez komplikací. I při tisícovce návštěvníků nám sjezdovka i vlek vystačí. Máme i velké zásoby sněhu, takže zimní sportovce uspokojíme určitě až do konce března,"doplnil.

Nová lyžařská škola

Příjemnou zprávou pro lyžaře i snowbordisty je i to, že pracovníci areálu u Sedlece-Prčice obnovili a vylepšili fun line ve spodní části sjezdovky. Dále připravují i rozšíření dětského snow parku. Pro velký zájem o lyžařské kurzy, zřídili pro tento rok také novou lyžařskou školu.

Areál Chotouň u Jílového u Prahy se stal také oblíbeným místem pro návštěvu sjezdovky. Spolumajitel Jiří Vorel zdůraznil, že sněhu mají dostatek a sezonu by proto chtěli udržet do konce března.

„Lidé nás navštěvují především o víkendu, kdy je areál naplněný, ve všední den přijíždějí méně. Největší změnou oproti minulé sezoně je pohyblivý pás v dětské části sjezdovky, který jsme letos vybudovali. Vytvořili jsme také nové opěrné zdi, upravili terén na sjezdovce a rozšířili parkoviště," upozornil spolumajitel areálu Chotouň.

Za ideální dny na lyžování považuje pondělí až pátek. O víkendu totiž areál hlásí přeplněnou sjezdovku a lidé musí stát dlouhou dobu ve frontě na vleky.

Alpská bouda na svahu

Největší letošní chloubou areálu Šibeniční vrch u Mnichovic je alpská bouda, která supluje restauraci. „Vybudovali jsme ji přímo na svahu. Je vytápěná kamny. Nabízíme tam horké nápoje a občerstvení," řekl majitel areálu Jan Zenkl.

Další novinkou pro návštěvníky je druhé parkoviště, které je podle Jana Zenkla pravděpodobně nejblíže ke sjezdovce v celé České republice. Od parkovacích míst ke svahu to totiž lidé mají jen pět metrů.

Na takovou zimu, jaká je letos prý čekali v areálu minimálně čtyři roky. „Máme asi osmdesát centimetrů sněhu," dodal majitel areálu u Mnichovic.

Čtěte také: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka