„Velkou podporu a hlavně nadšení pro akci jsme našli u obecního úřadu v Kněževsi. Spolupráce s tehdejší paní starostkou Evou Janotovou a všemi z úřadu byla skvělá a jsem rád, že pokračuje i se stávající paní starostkou Alenou Králíčkovou a letos i se Sborem dobrovolných hasičů v Kněževsi, kteří zajišťují technické zázemí celého festivalu," poděkoval pořadatel festivalu a kapelník Krajanky Václav Hlaváček.

Václavské náměstí malebného městyse, který se proslavil především jako oblast chmelařská, bude hostit během nedělního odpoledne tradičně jednu kapelu z regionu, a to Modrou muziku z Nového Strašecí. Ze západních Čech přijede zahrát Nýřaňanka, z Valašska pak dechovka z názvem Miklovci, která prezentuje svůj kraj lidovými kroji a její specialitou je program, který je složený převážně z písniček svého regionu.

Finále bude patřit Krajance, jež zahraje největší hity za svoji pětadvacetiletou kariéru. Festival uvádějí Jaroslav Kopejtko z Českého rozhlasu Plzeň a Václav Hlaváček, kapelník Krajanky.

Akci připravila Umělecká agentura Briva ve spolupráci s Úřadem městyse Kněževes, Nipos-Artama Praha a Sborem dobrovolných hasičů Kněževes. Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Středočeského kraje a OSA. Vstupné na celé odpoledne je 130 korun.

Program neděle 7. června14.00 - 14.10 hodin: slavnostní zahájení festivalu
14.10 - 15.00 hodin: Nýřaňanka
15.10 - 16.00 hodin: Modrá muzika
16.10 - 17.00 hodin: Miklovci
17.10 - 17.50 hodin: Krajanka
17.50 - 18.00 hodin: slavnostní zakončení festivalu

Představení kapel

Kapela Nýřaňanka.

Nýřaňanka byla založena v roce 1932 nýřanskými horníky a horníky z okolí. Měla 40 členů a hrála při veškerých oslavách a ve zmenšeném počtu také na bálech a pohřbech. Prvním kapelníkem byl Josef Gruber. Dnes je kapela zaměřena na tradiční dechovou hudbu, ale ve svém repertoáru má i známé písničky šedesátých až osmdesátých let, oblíbené nejen u starší, ale i střední generace. Pravidelně hraje na Dechovkových abecedách Vladimíra Vaniše v Nýřanech. Kapelníkem Nýřaňanky je Jaroslav Brabenec, který zároveň zpívá s Vlaďkou Tolarovou.

Kapela Modrá muzika.

Dechový orchestr Modrá muzika založil v roce 1975 se svým mladším bratrem Miroslavem nynější kapelník Zdeněk Thuma. Původním zřizovatelem byl Svaz požární ochrany v Novém Strašecí a Modrá Muzika dodnes vystupuje jako hasičská kapela. V současné době hrají v orchestru i oba kapelníkovi synové. S Modrou Muzikou se mohou posluchači setkat na festivalech, například Kněževeská dechparáda, Hraj, kapelo hraj, Žatecký hop-fest, Kubešova Soběslav, Praha hostí dechovku a různých slavnostech ve středočeském regionu a v Praze.

Kapela Miklovci.

Kapela Miklovci vznikla v roce 2012. Zakladateli byli Libor Mikl, Radek Jančík a Jiří Slezák, bývalí členové Dechovky mladých ve Zlíně, stejně jako většina hudebníků. Zpěváci - Marie Trčková, Miroslava Chovancová, Iva Psotová, Ladislav Křížka a Jan Esterka jsou sólisté s bohatou praxí, přirozeným valašským přízvukem, žijící v překrásných rázovitých obcích Valašska. Repertoár souboru se skládá hlavně z melodií a písniček Libora Mikla na slova a básní Františka Třetiny, Jaroslava Hájka a obrozeneckých učitelů z Valašska Metoděje Jahna či Josefa Kaluse.

Kapela Krajanka.

Krajanka patří mezi nejznámější a nejpopulárnější české kapely. Byla založena v roce 1991 v Praze z profesionálních muzikantů. Krajanka vystupovala v několika desítkách televizních pořadů, natočila 35 CD, 4 DVD a je držitelkou dvou Zlatých desek. V roce 1998 byla Krajanka nominována na cenu Česká Grammy v žánru lidové a dechové hudby. Krajanka odehrála více jak 1500 koncertů u nás i v zahraničí. Od jejího založení v roce 1991 je kapelníkem Václav Hlaváček, sólisty Krajanky jsou Brigita Hlaváčková, Jiří Škvára a Vratislav Velek.