Zeleno-bílá souprava je na českých kolejích unikátem. Výletníky vozí od roku 2014 a její obliba mezi cyklisty i rodiči s dětmi neustále roste. V uplynulých čtyřech letech Cyklohráček svezl už 57 693 cestujících, z toho 37 345 dospělých a 20 348 dětí.

Jedinečností vlaku je úprava interiéru, která z atypického motoráčku dělá pojízdné hřiště. Děti mohou sledovat strojvedoucího při práci, nebo si cestu užít hrou v jednom ze tří tematických vagonů. O zábavu během jízdy se starají hrajvedoucí, kteří mají pro výletníky připravené i malé dárky. Pro rodiny s kočárkem je připraven nízkopodlažní vůz s koutkem pro nejmenší.

Dvakrát denně o víkendech a o svátcích

Stejně jako v minulém roce, i letos pojede Cyklohráček po atraktivní trase Praha hl.n. – Praha-Smíchov severní nástupiště – Hostivice – Noutonice – Podlešín – Slaný. Svou cestu z města začíná stoupáním po Pražském semmeringu, který nabízí jedinečné výhledy na celou Prahu.

Cyklohráček bude letos jezdit od 24. března do 28. října, a to v sobotu, neděli a o svátcích. Vyrazit s ním tak můžou cestující například i na Velký pátek nebo Velikonoční pondělí. Z Prahy hl.n. vyjíždí vždy v 9:03 a 12:58, zpět ze Slaného se vrací v 11:01 a 16:55. O sobotách 28. dubna, 26. května, 30. června, 28. července, 25. srpna, 29. září a 27. října navíc pojede pozdější spoj až do Zlonic, kde je možné navštívit krásné železniční muzeum.

Senioři z Prahy 1 vyrazili do Drážďan
Senioři z Prahy 1 vyrazili autobusem do Drážďan. Na výlet jeli zadarmo

Pouhých 300 metrů od zastávky Cyklohráčku v Kolči, ve zdejším barokním zámku, se nachází nedávno otevřené Muzeum včelařství. Součástí expozice je množství dobových exponátů a publikací, které přiblíží návštěvníkům historii místního včelařství, spojeného s firmou Švarc, a to i formou speciálního 3D kina. Rozsáhlá expozice vznikla pod dohledem kladenského Českého svazu včelařství. 

Obec Zájezd zase výletníkům nabízí malou útulnou Zoo, která vlastní jednu z největších sbírek chameleonů v Evropě. Kromě toho je zde k vidění přes 80 druhů exotických zvířat, jako jsou lemuři, surikaty či klokani. Rodiče s dětmi můžou navštívit koutek s domácími zvířaty, dětské hřiště nebo si odpočinout na zdejší ploše Piknikárně se slunečníky.

Výhodnější vstupné i limonáda zdarma

K výletnímu vláčku už tradičně patří hledání zlatého pokladu. Dobrodruhové už během cesty dostanou od hrajvedoucího herní plán a ihned po příjezdu do Slaného můžou vyrazit společně s průvodcem Bořkem. Během cesty sbírají indicie, které je dovedou až ke zlatému pokladu ukrytému ve městě. Každý úspěšný hledač si z pokladu může něco nechat, a získá i jedinečnou turistickou vizitku Cyklohráčku.

V roce 2017 poklad nalezlo 416 výletníků a pro turistickou vizitku si došlo do městského infocentra 596 zájemců, kteří splnili podmínku, že dorazili do Slaného právě Cyklohráčkem.

T3 Coupé.
Tramvají na výlet? Prahou bude jezdit legendární T3 v úpravě Coupé

Všichni cestující dostanou ve vlaku také slevovou kartu, díky které si můžou svůj víkendový výlet udělat ještě zajímavější. Získají 20% slevu na vstupné do Muzea včelařství v Kolči, v Zooparku Zájezd dostanou dětskou vstupenku zdarma ke každé vstupence pro dospělé. Vstupné na celý den do aquaparku ve Slaném vyjde návštěvníky s kuponem z Cyklohráčku jen na 85 Kč a výhodněji je vyjde i návštěva místního cukrářství nebo pivovaru.

Slevy jsou určené pro cestující Cyklohráčku, kteří předloží slevový kupon potvrzený razítkem od hrajvedoucího. Kupony lze uplatnit kdykoli během letošní sezony Cyklohráčku, a to i ve všední dny. Podrobnosti o slevách a akcích jsou uvedené na stránkách www.cyklohracek.cz.