Zvlášť v letní sezoně se u vody a na vodě mohou stát rozmanité maléry – a v dobré paměti ještě zůstává loňská nehoda právě na Slapech, kde se začala potápět přetížená převozní loď.

Přehrada Orlík.
Přeprava lodí přes přehrady začala proti plánu dřív

Zachránit i utěšit

Tentokrát šlo naštěstí jen o nácvik, jehož cílem bylo především prověřit součinnost práce hasičů a zdravotnických záchranářů za situace, kdy je třeba pomoci většímu počtu osob. A také nacvičovat práci na místě, kde nejde „jen“ o zachraňování a ošetřování, ale také je třeba poskytovat lidem podporu a pomáhat jim při zvládání stresových situací.

Na lodi vypukla panika

„Cvičení začalo telefonátem rybáře, který oznámil požár motorové lodě, na níž vypukl zmatek vlivem neúspěšného zdolání plamenů posádkou za pomoci přenosných hasicích přístrojů. Několik lidí bylo intoxikováno kouřem nebo popáleno – a část pasažérů hledala sebezáchranu skokem do vln Vltavy,“ přiblížil počátek největšího letošního cvičení Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. Připomněl, že kromě profesionálních hasičů z Benešova a Jílového se zapojila i skupina potápěčů pražských hasičů – a nechyběli ani příslušníci jednotek dobrovolných sborů z pomezí Benešovska a Prahy-západ: z obcí Netvořice, Neveklov a Štěchovice.

„Pomocí člunů byly zahájeny hasební a další záchranné práce. Zraněné a evakuované osoby byly předávány do péče lékařů a zdravotníků. Policie uzavřela přilehlou část břehu, kde začala s evidencí všech lidí, kteří v době vypuknutí požáru na lodi cestovali,“ shrnul Holomčík vývoj událostí. Nechyběly ani smutné momenty – vytažení figuríny, která představovala utonulého.

Festival dračích lodí ve Žlutých lázních, 13.5.2017
OBRAZEM: Posádky dračích lodí změřily své síly na Vltavě v centru Prahy


Malá místa pro sanitky

Cvičení nazvané Slapy 2017 osobně sledovala i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) – předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje. Nechyběli ani její spolupracovníci včetně náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Martina Kupky ODS).

Ten pochválil příbramskou nemocnici, jíž se díky centrálnímu příjmu dařilo zvládat příjezd většího počtu figurantů představujících pacienty. Naopak v Benešově, kde centrální příjem chybí, se podle Kupky projevily nesnáze.

První dojem je velice pozitivní 

„Kvůli úzkému vjezdu k budově nemocnice měly sanitky záchranné služby logistické problémy. Nás to utvrdilo v tom, že musíme centrální příjem urychleně vybudovat. Personálně bylo v obou nemocnicích vše v pořádku,“ zhodnotil Kupka.

Pochvalně se vyjádřil i ředitel středočeských záchranářů Martin Houdek. „První dojem je velice pozitivní, ale musíme postupy celého týmu podrobně analyzovat,“ poznamenal. S tím, že jeho tým bude hledat poučení, jak zkvalitnit zásahy při reálných situacích, kdy je na místě více zraněných.

Přednost pro těžké případy

Už tentokrát se zdravotníky úzce spolupracovali hasiči. „Přímo na místě třídili osoby podle závažnosti zranění a jako první do bezpečné zóny přinesli těžce zraněné. Jako další přišly na řadu osoby se středním – a až nakonec s lehčím,“ vysvětlila Deníku Petra Effenbergerová z centrály středočeských záchranářů. Zdravotníci pak poraněné odborně vyšetřili, třídili z lékařského hlediska a ošetřovali.

Pak byli zranění přenášeni do rychle zajištěného nafukovacího stanu na odsunovém stanovišti, odkud je sanitní vozy rozvážely do nemocnic. I v tom je důležité respektovat priority. Na místě zasahovalo 13 sanitních vozů a speciální vozidlo – mobilní operační středisko, konstatovala Effenbergerová.

Ze zásahu hasičů s lodí Florián v rámci uvolněné nákladové vany na řece Vltava v pražských Holešovicích.
OBRAZEM: Plavidlo chytili dřív, než ujelo

Detailní závěry se zhodnocením cvičení budou mít zástupci všech složek integrovaného záchranného systému příští týden. I ředitel středočeských hasičů nicméně hned po akci naznačil, že není zklamán. „Analýzy ještě nejsou zpracovány, ale pokud mohu posoudit, co jsem viděl, jsem spokojený,“ zhodnotil Svatoš.