Nejen na houby nyní mohou chodit lidé do říčanského lesa. Na trase mezi Olivovnou a Tehovem totiž vznikla nová lesní posilovna. Zatímco obvykle se takzvané street-workouto-vé posilovací prvky instalují v centrech měst, sídlištích či parcích, u Říčan si lze jít potrénovat tělo mezi stromy.

Posilovnu by mohli využít i děti z léčebny 

Jelikož je workoutové hřiště spíše pro starší, vznikla pro mladší děti v lese i opičí dráha, jež nabízí lanový žebřík nebo několik spojených malých kladin v různých výškách.

Při procházce lesem si mohou lidé nově zacvičitZdroj: Rudolf Flachs

Vybudování celého sportoviště vyšlo na zhruba 325 tisíc korun. „Věřím, že posilovnu budou využívat i děti z léčebny," uvedl říčanský starosta Vladimír Kořen k tomu, kdo by mohl využívat nově udělané hřiště.

Rekonstrukce se dočká i cesta 

Není to však jediná změna, které by se měl říčanský les dočkat. Koncem září začala kompletní rekonstrukce zdejší cesty úseku U obrázku (na cestě Olivovna Světice) ke křižovatce s Tehovskou cestou. Díky tomu by lidé mířící ze Světic do Tehova nemuseli scházet k Olivovně a následně zas stoupat, ale půjde jít po vrstevnici.

Při procházce lesem si mohou lidé nově zacvičitZdroj: Rudolf Flachs

„Cesta zároveň přivede návštěvníky lesa do prostoru nově vybudované lesní posilovny, bosonohé stezky či kančí naučné stezky," doplnil vedoucí odboru životního prostředí říčanské radnice Radek Smetánka.

Tenty typ hřišť je oblíbený 

Říčany na opravu cesty dostaly dotaci 1,8 milionu korun, což tvoří takřka 80 procent celkových nákladů. Zbytek doplatí radnice ze svého rozpočtu.

Workoutové posilování je založené na tom, že lidé na prvcích tuží svaly s vlastní tělesnou vahou. V současnosti jsou taková hřiště stále populárnější. Lze zde narazit kupříkladu na dvojitou lavici, velké schody určené k vybíhání či hrazdu pro posilování paží.

Čtěte také: Před 120 lety byla založena Olivova léčebna v Říčanech