Tím místem je všem Čáslavanům dobře známé místo – hradby poblíž Žižkovy brány. „Jedná se o hradby, které jsou po levé straně, když stojí člověk naproti kostelu,“ řekl čáslavský starosta Jaromír Strnad.

Naštěstí když lidé tímto místem procházejí, tak jim ani v této chvíli nehrozí žádné nebezpečí. Opravy jsou ale potřeba ne pouze kvůli technickému stavu, ale také kvůli zachování této hodnotné památky pro budoucnost.

Nebyl by problém ani tak se zafinancováním oprav čáslavských hradeb.  Daleko složitější jsou v tomto případě části hradeb u Žižkovy brány, které spadají do soukromého vlastnictví. „Město Čáslav se snažilo domluvit s některými vlastníky pozemků na rekonstrukci této stavby,“ uvedl starosta Čáslavi Jaromír Strnad.

Čtěte: Začal jarní úklid, ke slovu přijdou košťata i stroje

Bohužel ale již u připravené a započaté akce vše ztroskotalo, a to například z toho důvodu, že nesouhlasí majitel se vstupem na jeho pozemek. Město Čáslav má totiž v současné době hotovou i projektovou dokumentaci. „My jsme připraveni začít s opravami ihned, jak to bude možné,“ dodal starosta. Bohužel není možné opravit pouze část hradeb, ale opravit najednou jeden z úseků.

Stavební odbor Městského úřadu Čáslav má ale přitom podle stavebního zákona informace, že v případě potřeb oprav může nařídit vlastníkovi stavby provedení zabezpečovacích prací, a to ve chvíli, kdy stavba technickým stavem ohrožuje zdraví a životy osob, zvířat a není-li nutné ji neodkladně odstranit.

Oprava čáslavských hradeb u Žižkovy brány se bude pohybovat kolem jednoho milionu korun.

Město Čáslav založil již v polovině 13. století Přemysl Otakar II. a hradby vymezily hranice města. Čáslavské hradby se dochovaly z jedné třetiny.

Přečtěte si: Sportovní hala se potýká s problémy, jsou prý jen estetické