„Takovéto brigády máme dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, a tahle je už osmá v pořadí," uvedl Petr Mareš, předseda Spolku přátel Konopiště, který se zaměřuje na pomoc zámeckému parku. To znamená, že se snaží být vždycky tam, kde je to právě nejvíc zapotřebí.

Tentokrát se skupina brigádníků zaměřila na likvidaci nepořádku po kácení stromů v bezprostřední blízkosti zámku, které ohrožovaly bezpečnost návštěvníků parku. Většinu dne tak dobrovolníci štěpkovali větve a hrabali spadané listí.

„Jednu štěpkovačku nám poskytl Lesní závod Konopiště, a druhou benešovské technické služby. Ty nám pomáhají každý rok nejen zapůjčením techniky, ale i personálně. Za to jim patří velký dík," zdůraznil Petr Mareš.

Podzimní úklid Konopišťského parku začal v sobotu v půl deváté ráno, jeho konec byl pak naplánovaný na čtvrtou hodinu odpolední. Jak vysvětlil předseda Spolku přátel Konopiště, zakončení brigád je vždy odvislé od počasí. Třeba poslední akci museli kvůli neustávajícímu dešti ukončit už hodinu po obědě.

Malé překvapení

Tentokrát ale dvacítce nadšenců počasí přálo, a dokonce se na ně za jejich snahu usmálo i sluníčko. „Dneska máme pro všechny účastníky připraveno takové malé překvapení. Po práci na všechny čeká pod zámkem na bývalých tenisových kurtech sud piva a špekáčky na opékání," poznamenal Petr Mareš.

To ale nebylo jediné, čím byla sobotní brigáda zvláštní. Tentokrát se totiž úklidu zúčastnili i zaměstnanci zámku Konopiště. Akce Spolku přátel Konopiště na pomoc parku se totiž konají většinou v takovou dobu, kdy se zaměstnanci zámku musí plně věnovat buď přípravám na sezonu, nebo naopak jejímu ukončení. Tudíž se brigád z časových důvodů nemohou věnovat.

„Letos se to ale podařilo tak, že mají nejen čas, ale navíc pracujeme v bezprostřední blízkosti zámku, v areálu, který spravuje přímo Národní památkový ústav. Takže jsme velice rádi, že nás přišla například osobně podpořit i paní kastelánka Jana Sedláčková," dodal předseda Spolku přátel Konopiště.