Spirituální i světskou zábavou bude do konce týdne pulsovat souměstí Brandýs nad Labem Stará Boleslav. Uskuteční se zde totiž národní svatováclavská pouť.

Relikvie sv. Václava bude vystavena celý den 

Přestože je svátek patrona české země až zítra, už v úterý se koná Svatováclavské duchovní zastavení na Václavském náměstí v Praze, po němž následuje převoz ostatků svatého Václava do dvojměstí.

„Novinkou v programu pouti je od loňského roku uvítání relikvie svatého Václava v Brandýse nad Labem pod zámkem. Následuje průvod za doprovodu čestné jednotky hradní stráže a za účasti zdejších obyvatel do Staré Boleslavi, kde je relikvie umístěna v kryptě baziliky svatého Václava a vystavena po celý sváteční den," popisuje dění brandýský starosta Vlastimil Picek.

Ve městě zahrají Spirituál kvintet

V Den české státnosti 28. září začíná v bazilice už v 6.30 modlitbami s čtením Anděl Páně a poté následuje latinská bohoslužba v kryptě. Odpoledne pak budou probíhat komentované prohlídky baziliky. Otevřen pro návštěvníky bude i chrám Nanebevzetí Panny Marie.

„Na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi se ve středu uskuteční doprovodný program, během kterého mimo jiné vystoupí Jamchestra, Divadlo Černý Petr, Těžká pára a Spirituál kvintet," uvádí mluvčí města Zdeňka Tichá.

Náměstí se promění na jarmark

Živé bude v rámci pouti i zdejší Václavské náměstí, které se promění v historické tržiště. Na středověký jarmark se mohou lidé těšit i ve Staroboleslavské rezidenci.

Děti se budou moci pobavit i v části města Houšťka, kde budou pouťové atrakce až do konce týdne. V pátek a v sobotu pak ve zdejším letním kině zahrají k poslechu kapely, mezi nimi i David Kraus a Brouci Band The Beatles Revival.

Čtěte také: Národní pouť změní tvář dopravy