Plánuje proto udělat jasný krok. Nechá školu za kulturní památku co nejrychleji prohlásit. „Podáme o toto žádost k Ministerstvu kultury České republiky. Ten dům na to má nárok," potvrdil starosta Kutné Hory Martin Starý. Problém však je, že proces vyhlášení památky může trvat i déle než rok. Pokud by tato situace nastala u školy Na Náměti, nestihla by městská knihovna žádost o dotaci k danému programu do stanoveného termínu na jaře podat.

Podle starosty se však v minulosti našly výjimky, kdy vyhlášení památky trvalo jen několik měsíců. Na to nyní město spoléhá. „Včera jsme na zasedání rady odsouhlasili pověření odboru památkové péče a školství a odboru investic, aby podaly žádost k ministerstvu kultury a požádaly rovněž o urychlení procesu do února," doplnil starosta. Pokud bude škola Na Náměti prohlášena památkou včas, bude moci Městská knihovna Kutná Hora žádost ještě podat. 

Městská knihovna Kutná Hora sídlí v budově na Rejskově náměstí a dlouhodobě se potýká s nedostatkem prostoru. Několik let připravený projekt pro budovu Na Náměti proto pracuje s tím, že v novém sídle knihovny bude dostatečný prostor jak pro celý knižní fond, tak místo pro kulturní akce knihovny, jako jsou přednášky, besedy nebo workshopy.