Na kandidátce hnutí Úsvit uvádíte jako místo vašeho bydliště Plzeň. Co vás přivádí k tomu, že kandidujete za Prahu?

Celý život žiju v Praze, s Prahou je spojený můj celý život. Do Plzně jsem se přestěhoval kvůli rodině a přírodě. Proto kandidatura v Praze je pro mne naprosto logická, protože tu každý den působím.

Proč vůbec jdete do politiky?

Já si vlastně pořád nemyslím, že jdu do politiky. Vnímám to tak, že jsme si v určitém okamžiku řekli s několika lidmi, že už to takhle dál nejde a musíme se situací kolem nás něco udělat. Upřímně říkám, že kdyby u nás vše fungovalo jak má, tak do politiky nejdu. Poslední volby ale pro mne byly poslední kapkou. Např: Nejde přece lidem něco slibovat, pak se chovat úplně v protikladu a „mít na triku" ledacos, jen ne plnění slibů a pak se před dalšími volbami tvářit, že v budoucnu už takové chyby dělat nebudeme. A to už vůbec nemluvím o ODS a způsobům řízení jednotlivých městských částí a nebo ČSSD, která se v tom všem skrytě nebo otevřeně veze taky. Jsem prostě naštvanej a chci změnu. Zásadní.

Které z vašich dosavadních pracovních zkušeností předpokládáte, že byste v politice mohl nejvíc využít? Co se naopak budete muset teprve naučit? A co odnaučit?

Největší kvalitou politika je jeho slušnost a morálka. Kolik tu máme odborníků-politiků, kteří tu kradou jak straky. Do své práce chci vložit všechny své životní zkušenosti a hlavně zdravý rozum a slušnost.

Kdyby se vám podařilo prosadit přímou volbu příštího pražského primátora, kdo by podle vás byl ideálním kandidátem? Máte nějakého favorita?

Je to moc „kdyby" najednou. Pro naše hnutí je klíčové prosazení přímé volby politiků. Teprve poté budeme moct řešit, koho bychom měli mít v čele Prahy. Hlavní ale je, že ho nebudou vybírat partajní sekretariáty ale občané.

Lídr vaší pražské kandidátky pan Šarapatka tvrdí, že by Praze prospělo zavedení mýtného systému. Nebyl by to další prostor pro korupci, které hlásíte na vašich volebních materiálech konec?

V současném systému je prostor pro korupci všude. A změnit to může je jasná hmotná a trestní odpovědnost politiků, kteří se tím začnou bát krást. Centrum města je zahlceno auty a systémové dopravní řešení je v nedohlednu. Dostavba vnějšího okruhu v úseku D5-D8 je taky sci-fi. Mýtný systém je do budoucna pro Prahu asi jedinou možností. Je samozřejmě potřeba vymezit optimální území, kterého by se to týkalo a šíři zpoplatnění. Jasné je, že by to Praze a Pražanům mělo pomoct a ulevit a ne zatížit dalšími náklady. To samé se týká parkovacích zón. Zkušenost ukázala, že je potřeba jednak rozšířit parkovací zóny na další městské části a zároveň zpřístupnit jednotlivá parkovací místa městským částem vzájemně. Není potřeba nic objevovat. Opišme to od jiných velkých evropských měst.

Byl byste pro zklidnění magistrály zrušením jednoho jízdního pruhu mezi Holešovicemi a Pankrácí? Kudy by podle vás měla vést náhradní trasa pro tisíce aut, která denně projíždějí magistrálou? Byl byste pro trvalé zavedení pěší zóny na Smetanově nábřeží? Neohrozilo by podle vás toto opatření Malou Stranu a Smíchov zvýšeným dopravním náporem?

Zklidnění magistrály samo o sobě nic neřeší a přináší pouze mnoho dalších problémů. Pořád si myslím, že hlavní dopravní tepna by neměla jít středem města. Resp. měla by jít pod zem nebo mimo. Opět existuje spousta příkladů z jiných měst. A dostavět okruh.

Pokud jde o pěší zóny, mám zážitek z Říma. Je pátek večer a centrum města se uzavře a po ulicích chodí pouze lidé a jezdí hromadná doprava. Nikdo nemá problém. A to jsou Italové. Takže si místa v Praze bez aut umím představit tímto způsobem úplně krásně.

Co si myslíte o dění na pražském magistrátu? Vnímáte nějaký rozdíl mezi vládou pana Béma, Svobody a Hudečka?

Já nevím, změnilo se něco? Vyřešila se Opencard, situace v DP, financování Blanky a další problémy? Samý mluvení a žádný řešení. Navíc pokud vím, tak jsou pánové Svoboda a Hudeček trestně stíhaní… Potřebujeme přímou volbu politiků a jejich odvolatelnost jinak se nic nezmění.

Dokážete si představit, že byste s někým ze současné politické garnitury šel přátelsky na pivo?

Dokážu si představit, že bych s někým zašel. Se současnou politickou smetánkou bych si ho ale asi moc nevychutnal :-)

Na plakátech po Praze hlásíte konec bordelu a korupce. Myslíte, že přímá demokracie to všechno opravdu spasí?

Podívejte se do zemí jako Švýcarsko, Lucembursko nebo do severských států. Mají tam daleko více referend, otevřené kandidátky a hmotnou a trestní odpovědnost politiků. Položme si otázku, jestli to líp funguje u nás nebo u nich.

Jakým způsobem byste chtěl Praze pomoci na celostátní úrovni?

Budu se snažit přesměrovat peníze na pražský okruh, protože jeho dostavba je opravdu potřeba. Budu také bojovat, aby šlo dostatek peněz do školství a v Praze se dostaly do školek všechny děti.

V novinách se v poslední době objevily články, že i kdyby se Vaše hnutí Úsvit dostalo do Sněmovny, mohlo by zůstat „na ocet". S kterými stranami se podle Vás nabízí spolupráce?

Tomio Okamura to řekl přesně: Chtěli bychom, aby na nás stála vláda. Úsvit nechce do vlády, neděláme si zálusk na ministerstva, ale podpoříme pouze takovou vládu, která by souhlasila s našimi klíčovými ústavními změnami. Všimněte si, jak už se všichni ostatní na ta ministerstva těší. My tak nejdeme kvůli teplým místečkům, chceme prosadit náš program přímé demokracie.

Jak si můžeme být jisti, že vašemu hnutí nehrozí totéž, co Věcem veřejným, které se sice dostaly do Sněmovny, ale postupně se rozpadaly…?

My jdeme do politiky, abychom prosadili změny, které tomuto přeběhlictví jednou pro vždy odzvoní. Na tom se všichni v Úsvitu shodujeme a táhneme za jeden provaz.

Členové Úsvitu vystupují před volbami hodně kriticky. Jste vůbec pozitivní člověk? Jak si udržujete dobrou náladu?

Jestli jsem pozitivní člověk, se zeptejte mých přátel. Doufám, že mě nepomluví:-) Dobrá nálada je důležitou součástí mého života. Myslím, že jsem dobrou náladu neztratil ani teď v rámci předvolebního boje. Dobrou náladu si udržuji díky rodině, sportu a občas s přáteli i díky sklence vína ve sklípku nebo při nějakém posezení.