Nadaci založila Hana Píšová před třemi lety se svou kamarádkou, a přestože podle jejích slov není jednoduché mít a vést nadaci, dělá to jako volnočasovou aktivitu, která ji baví. „Navíc se nám za tu dobu podařilo zapojit i další dobrovolníky, což je skvělé," uvedla.

Nechceme fond jen na pár let 

Za tím, že se tato problematika týká velké části lidí, si zakladatelka fondu stojí. Na předčasný porod má podle ní vliv stáří matek nebo umělé oplodnění. „Nechceme ale fond, který tu bude jen pár let, máme plno plánů," tvrdí.

Ona sama si jedním takovým životním příběhem prošla. Proto prý moc dobře ví, o čem mluví. Hana Píšová totiž spontánně porodila už ve 24. týdnu těhotenství. Jelikož je to v České republice dvoudenní hranice mezi potratem a porodem, narodila se jí extrémně nedonošená dvojčata. „Emma a Matyáš nevážili dohromady ani čtrnáct set gramů," říká jejich matka.

Čtyři měsíce byla dvojčátka v inkubátoru 

Ze začátku tak u dětí byly nulové šance na přežití. Pak se zase Hana musela smířit s tím, že je u nich velká pravděpodobnost nějakého postižení. Čtyři měsíce byla dvojčátka v inkubátoru. „Jezdila jsem za nimi každý den, ale vzpomínám na to jako na dobu temna, jelikož pořád čekáte, co bude," vzpomíná. „Nyní je jim sedm a jsou úplně v pohodě, děti za odměnu," pronáší hrdě dvojnásobná matka.

I proto se Hana Píšová rozhodla pro založení nadace. Je to pro ni částečně poděkování za to, že jsou její děti zdravé a bez následků. „Také pocházím z rodiny s velkým sociálním cítěním, moji rodiče i bratr pracují s mentálně postiženými, máme to asi dané," vysvětluje zakladatelka nadace.

V ČESKÉ REPUBLICE funguje 12 neonatologických center, která se umí o předčasně narozené děti postarat. V Praze je to Podolí, Apolinář a nemocnice v Motole.Zdroj: Zuzana Scharf/ ÚPMD Podolí

Problematika se musí dostat mezi lidi 

Kvůli velkému množství nadací, které se všude prezentují, věnovala Hana a její kamarádka první rok existence fondu hlavně propagaci. „Musím ale říci, že to není vůbec jednoduché," uvedla. Nikoho slavného ale zatím jako tvář nadace nemají. „Zatím to nechceme. Lidi už jsou dnes dost zmatení, kdo k čemu patří. My bychom navíc chtěli někoho, kdo bude s touto problematikou propojený. Například, že on sám bude mít předčasně narozené dítě."

Přestože ale nestojí v čele nadace známá tvář, některé věci se velmi daří. Například podporovat rodiny, které procházejí stejně těžkou životní situací. „Rodiče se přihlásí, vyplní žádost a my jim pak proplácíme náklady, které vynaloží na každodenní dojíždění do nemocnice za miminkem."

Psycholog by měl být u matky dítěte od začátku

Mezi další náklady, které nadace pomáhá hradit, jsou různé rehabilitace, pomůcky nebo nemocniční přístroje. „Teď jsme například na oddělení pořizovali přístroj, díky kterému pracovníci vidí lépe u těchto dětí žíly. Jelikož jsou nedonošené děti kvůli nedostatku železa anemické, jsou pořád nabírány. Některé z nich dostanou i jedenáct transfúzí, než je pustí z nemocnice," konstatuje.

Do budoucna by se pak Hana Píšová se svým týmem chtěla více zaměřit na psychiku rodičů, kterým se narodí dítě předčasně. Psycholog by totiž podle ní měl být u matky dítěte od samého začátku. „Někdy se maminky obviňují, že je předčasný porod jejich vina. Nedonošení miminka vnímají jako vlastní selhání. Do toho je žena ovlivňována hormony, šetinedělím," vysvětluje ředitelka nadace. „Ty matky na sebe zkrátka ze začátku nemají vůbec čas, jelikož řeší neustále jen miminko."

V ČESKÉ REPUBLICE funguje 12 neonatologických center, která se umí o předčasně narozené děti postarat. V Praze je to Podolí, Apolinář a nemocnice v Motole.Zdroj: Zuzana Scharf/ ÚPMD Podolí

Nočníky pro dobrou věc

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny také pořádá různé akce. Loni to byl například charitativní koncert, při kterém vybrali 805 tisíc korun. „Pak ke mně ale přišel nějaký mladý pán, že nám tu částku zakulatí, a druhý den poslal 195 tisíc," říká s nadšením zakladatelka fondu.

„Další akci máme už teď v pondělí navečer na Žofíně. Čeká nás charitativní dražba nočníků, kterou každý rok pořádá Muzeum hygieny, a letošní výtěžek půjde na podporu předčasně narozených dětí. Nočníky zdobily známé osobnosti jako Tomáš Klus nebo Míša Kuklová. Přihlásit do dražby se ale může každý, tak snad to bude zase nějaká kulatá suma," dodává Hana Píšová.

Příběh:Jasmínka se narodila v 19:58 a vážila 810g.
Doktor, který mě operoval, říkal, že je to velká bojovnice už od začátku. Nechtěla vůbec z bříška ven, nemohli ji vytáhnout, šermovala rukama a nohama. Já jsem si pak doktorku, která Jasmínku ošetřovala, nechala zavolat k sobě na JIP, aby mi řekla, jestli moje holčička vůbec žije. Do té doby mi nikdo nechtěl nic říct.
To čekání bylo nekonečné, přišlo mi to jako hodiny. Řekla mi, že Jasmínka nedýchala, ale bilo jí srdíčko, takže jí dali rourku do plic a připojili na ventilátor, který jí pomáhá dýchat. Ty první dny mi splývají. Jen si pamatuji, že jsem se každou volnou minutu modlila, aby to zvládla. Po čtrnácti dnech života musela dostat transfúzi. Ostatní dny Jasmínka nabírala síly, a když se dostala na váhu 2 kg, mohly jsme jít po 78 dnech domů. Ten pocit štěstí bych přála zažít každému člověku.