Oslavy čínského nového roku jsou velkolepou událostí a probíhají několik dní. Jak se na oslavy připravujete?

Začínáme velkým úklidem, do nového roku je třeba vstupovat čistě, bez starých břemen. Připravujeme se zhruba týden před koncem roku. Toto období věnujeme uctívání bohů a zdobení našich domovů. Vrchol oslav nastává poslední den roku.

Nakdy připadá poslední den letošního roku a s jakými tradicemi je spojován?

Poslední den roku letos slavíme 27. ledna. V tento den nechodíme spát, zůstáváme vzhůru s našimi blízkými, abychom společně přivítali nový rok. Hlavní tradicí je pro nás setkání s rodinou. Po půlnoci si začínáme gratulovat. Mladí přejí rodičům a prarodičům dlouhověkost a pevné zdraví. Starší generace obdarovávají své potomky takzvanými červenými obálkami malou finanční pozorností. Zároveň mladším gratulují k tomu, že jsou o rok starší. Velkou symboliku má červená barva. Snažíme se mít na sobě při vstupu do nového roku něco červeného. Tato barva představuje bohatství a odhání zlé duchy.

Máte nějaké tradiční pokrmy, které se vztahují k oslavám nového roku?

Na severu Číny během posledního dne roku celá rodina dohromady připravuje taštičky jiaozi. Pro jih je typický pařený koláč z rýžového těsta. Na závěr oslav se připravuje jiný druh taštiček, jsou to kuličky z rýžového těsta. Na severu mají zpravidla sladkou náplň, na jihu bývají slané. Kulaté jsou proto, že celý nový rok se nějakým způsobem spojuje s kulatostí, je to symbol rodinného kruhu.

Posledním dnem oslav je Svátek lampionů, co je pro tento den typické?

Patnáctý a poslední den oslav své jméno získal díky výstavě lampionů, kterou v tento den navštěvujeme. Tradiční součástí Svátků jara jsou nejrůznější jarmarky a výstavy.

Jak vypadají oslavy v Praze? Jak se tradice přizpůsobují?

Už třetím rokem v Praze pořádáme oslavy čínského nového roku. Nechybí nám ani jarmarky, ani tradiční čínské speciality. Sami si je vyrábíme a snažíme se tento den prožít společně se známými a přáteli. V Číně je na poslední den v roce tradicí vysílání velkolepého uměleckého vystoupení. I toto vystoupení se snažíme v Praze zprostředkovat a letos jej přijede předvést umělecký soubor z Číny. Jediné, co nám tady schází, je zapalování dělobuchů před našimi domy na odehnání zlých duchů. Většina krajanů se schází poslední den v roce doma nebo v restauracích, aby společně slavili.

Rok, který 28. ledna nastává, je rok Kohouta. Vztahují se k tomuto roku nějaká očekávání?

Kohout v Číně značí dochvilnost a důvěryhodnost, kohouti jsou také schopni vyhánět zlé duchy, jsou symbolem světla a štěstí. Očekáváme, že rok Kohouta bude lepší než minulý, že bude plný světla a úspěchů.

Oslavy čínského Nového rokuLetos se budou konat 27. ledna v Obecním domě v Praze 1 od 10:00 do 22:00 hodin.
Umělecké vystoupení bude možné shlédnout třikrát, a to ve 13:30, 16:30 a 19:30 hodin.
Vystoupení je na vstupenky (99 Kč).
Doprovodné aktivity
jako kaligrafie, čajový obřad, bojové umění a další jsou zdarma.

Čtěte také: Katarína Halušková statečně bojuje proti nepřízni osudu