VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jiří Mahr: Na periferii se s kávou experimentuje

Praha /FOTOGALERIE/ - Do centra celkem daleko, ale celá řada skvělých a chutných specialit doslova na dosah. To je podnik „kavárenský pokojík". Objednat si v Caffee Room espresso zní jaksi fádně, když tu má člověk na výběr z tolika různých druhů káv. Dvojité cortado, cold brew, flat white patří k těm ze stálé nabídky. Ovšem majitel této kavárny a navrátilec z Londýna Jiří Mahr nejraději plní přání těm, jenž mají jednoduše chuť na dobrou kávu a jsou ochotni zkusit také něco nového.

9.9.2016
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Coffee Room a majitel Jiří Mahr.Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Kavárna Coffee Room leží na okraji Vinohrad a Vršovic, tudíž je trochu vzdálená od hlavní kavárenské tepny na Vinohradech. Zdejší kávomilové sem ale cestu dobře znají a nenechají se odradit ani malou zacházkou.

Z poloviny sem zamíří cizinci a z poloviny Češi. Uvnitř panuje přátelská atmosféra, baristé si s hosty tykají, lidé z vedlejší stolů se dávají do řeči. Hovoří se přirozeně nejen o kávě.

Vyzrát na konkurenci? Plnit všechna přání

„Cílem bylo vymyslet něco, co tu nikdo nedělá, a zároveň něco, za čím lidé půjdou," říká Jiří Mahr, který Coffee Room v Korunní ulici otevřel se svou ženou Monikou před dvěma lety.

Kaváren s výběrovou kávou v Praze už sice několik bylo, nicméně mladý pár se zkušenostmi z Anglie vnesl do toho prostředí chuť k experimentům. Schopnost okamžitě reagovat na přání zákazníka, ač zní jakkoliv nemožně, je totiž předpoklad každého baristy v Londýně. „Angličané si rádi vymýšlí, mají rádi ten pocit, že je všichni obskakují," míní kavárník.

Cesta do Anglie 

Do Londýna odešel se svou partnerkou. Bez plánů, zkušeností, velkých jistot. „Jeli jsme to zkusit," vzpomíná Jiří Mahr, který po vysoké škole žurnalistické pracoval jako sportovní novinář. V Anglii oba překvapilo množství cizinců, především pak Poláků. Nebyl problém najít si tu rychle práci. V kavárně našel Jiří Mahr až svůj druhý job. Využil příležitosti a přihlásil se na čtrnáctidenní kurz do pražírny.

„Tam jsem objevil nový svět," vzpomíná na zlom, který ho jako neználka prostředí výběrové kávy potkal. V pražírně se naučil základy, další zkušenosti nabýval samostudiem a prací v kavárnách. Do Prahy se ženou odešli, aby si splnili sen: otevřeli si vlastní kavárnu.

Kvalita pražské kávové kultury stoupá

„Praha teď patří z evropských metropolí k tomu nejlepšímu, to se vůbec nebojím říct. Dva roky zpět jsme vzhlíželi k Berlínu, teď jezdí z Berlína k nám. Baristé v Česku dělají svou práci skvěle, a proto tady šla kvalita nahoru tak rychle," přemýšlí Jiří Mahr, který se ženou rád objíždí evropská města, aby načerpal inspiraci pro Coffee Room. Nejčastěji míří na sever Evropy, kde navštěvují pražírny i espresso bary a zkouší nové chutě kávy. Inspirující jsou pro ně také minimalistické interiéry zdejších podniků.

„Kdybych vám ukázal fotku z doby, kdy jsme kavárnu otevírali, asi byste nepoznala, že sedíte v té samé. Hrozně se za ty dva roky proměnila," říká energický kavárník, který už nosí v hlavě nové nápady na změny ve svém podniku.

Mění se přirozeně i zdejší nabídka. Káva je dominantou Jiřího Mahra a dalších baristů, kterých se za kávovarem střídá celkem pět, zatímco Monika Mahrová má na starosti jídlo. A její kulinářské schopnosti rozhodně stojí taktéž za zmínku.

Vedle pití něco i chutného k zakousnutí 

„Coffee Room měl být původně čistě kávový podnik, ale nakonec jsme se rozhodli zařadit i snídaně. Poptávka lidí po nich byla veliká a my jsme cítili, že by bylo proti byznysu, kdybychom je nezačali dělat.

Začali jsme s nimi v době, kdy dopoledne moc lidí nechodilo, a hledali jsme cestu, jak ten podnik naplnit." vysvětluje majitel podniku. O tom, že se změna názoru vyplatila, není pochyb.

Stylová jídla, která si lidé fotí 

Dnes je zahrádka zcela obsypána hosty a fronty se tvoří i u baru. V čem tkví kouzlo místních snídaní? Odpověď se opět skrývá v hravosti zdejších majitelů. Převládají obložené chleby a tousty jak v masové, tak ve vegetariánské variaci a v kombinacích, které v Česku nejsou úplně obvyklé. Na talíři to přitom vypadá velmi stylově.

„Hodně lidí si jídlo, které si tu dávají, fotí a sdílí pak fotky na sociálních sítích. Pro nás je to vlastně velmi dobrá reklama, která přitáhne další zákazníky," říká spokojeně Jiří Mahr, jehož počáteční cíle se naplnily: lidé se sem sjíždějí z širokého okolí a vrací se opakovaně. Další překvapení manželů Mahrových je na spadnutí: nový podnik otevřou co nevidět. A opět bude na Vinohradech, opět se bude odlišovat od okolních a opět zde budou podávat skvělou kávu a jídlo. Je na co se těšit.

Jiří MahrVěk: 29
Vzdělání a předchozí povolání: žurnalistika FSV UK, sportovní novinář
Motto, se kterým kavárnu vede: s otevřenou myslí nejdál dojdeš
Co v Coffee Room určitě zkusit: flat white a po něm si vychutnat úžasné batch brew
Čeho prvního si všimne jako host při návštěvě kavárny: kaktusů a vůně kafe

Čtěte také: I na nádraží servírují vynikající kávu

Autor: Andrea Karlíková

9.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil 26. května v Praze na tiskové konferenci.
17

Sobotka bude mít dostavení s ministry, zhodnotí práci vlády

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

O šikovné české ručičky je opět zájem. Opravny jsou zpět

Praha - Opravny a opravárny zažívají velký návrat. Recyklace odpadů se stala pro lidi přirozeností, nyní začínají přemýšlet, jak množství odpadu minimalizovat. Vyhledáním opraváře šetří nejen přírodu, ale někdy i peníze. 

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Praha – Neúnavná občanská iniciativa může slavit úspěchy. Ve Staré Krči se právě díky úsilí místních podařilo prosadit zřízení nového přístřešku u autobusové zastávky Nad Havlem. Radní Prahy 4 pro oblast územního rozvoje Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/Zelení) v té souvislosti ocenila roli aktivních občanů v čele s Vladimírem Hroudou.

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Dlouholetý předseda Jazzové sekce Karel Srp se podle očekávání nestal členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Senát dnes vzal na vědomí stanovisko své volební komise, že Srp jako bývalý člen předlistopadové komunistické strany nesplňuje zákonnou podmínku spolehlivosti. O Srpově nominaci do rady tak horní komora ani nerozhodovala. Srp se jednání Senátu nezúčastnil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení