V malém espresso baru, v němž platí heslo „Káva rychlejší než vaše tramvaj", připravují kávu baristé z Kávového klubu. Jaroslav Slámečka, který stojí v Koleji za barem, ten frmol pozoruje ze svého proskleného stánku.

Mezi osmou a desátou jsou fronty 

Směna se mu pomalu blíží ke konci. Když se ale někdo zastaví u okýnka a žádá espresso, ruce mu opět začnou kmitat, jako by na kávu čekal celý zástup zákazníků.

„Nejvíc lidí sem přijde mezi osmou a desátou hodinou, kdy jdou do práce. To tu stojí opravdu fronty. A pak mezi dvanáctou a druhou odpolední, kdy mají obědové pauzy. Lidé z okolních kanceláří si už navykli, že když jdou na oběd, tak si nedají kávu v restauraci, ale skočí si sem," říká ostřílený barista, který v Kafe Kolej působí od začátku tedy od podzimu loňského roku a zároveň ho i vede.

Pro fajnšmekry i začátečníky 

Majiteli malého stánku na nádraží jsou Adam Dvořák a Zdeněk Smrčka z Kávového klubu. Tito pánové nejsou ve světě kávárníků a kávomilů rozhodně neznámá jména.

Spjatí jsou s Kafe Karlín, který má podobný charakter jako Kafe Kolej, a s kávovými stánky na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad, Kulaťáku a na Náplavce. Lokalitu Prahy 5 měli v hledáčku pro svou novou kavárnu již delší dobu, protože Zdeněk Smrčka ze Smíchova pochází.

O kávu tady jde především

Prostor i omezený sortiment espresso baru Kafe Kolej napovídá, že o kávu jde tady především. Zákazníci se většinou nezdržují déle, než je nutné není kam si sednout a vlastně ani není důvod na tomto frekventovaném a hlučném místě déle pobývat.

Jen někteří milovníci kávy, kteří už tento stánek dobře znají a vědí, co tu dostanou, se na chvíli zdrží. Pohovoří s baristou, vypijí si v poklidu svůj kelímek a poté se zařadí zpět do spěchajícího davu.

Podle Jaroslava Slámečky jsou tito milovníci výběrové kávy nejčastějšími zákazníky, většina se vrací pravidelně. „Největší radost mi udělá, když někdo jede metrem třeba z Butovic do centra a vystoupí na Smíchovském nádraží, vyběhne schody, dá si tady kávu a zase seběhne," řekne s kapkou hrdosti.

Lidé se opět vrací 

Přirozeně si tu kupují kávu také lidé, pro které je zatím výběrová káva neznámým pojmem. „Zákazníky, kteří se tu s výběrovou kávou setkají poprvé, dopředu upozorňujeme, že bude chutnat třeba po oříšcích nebo v ní budou ovocité tóny. Někomu to připadá napoprvé kyselé, ale máme zkušenosti, že většina se vrací," vysvětluje Jaroslav Slámečka.

Když si zákazník přeje turka, doporučí mu barista filtrovanou kávu, kterou má už dopředu připravenou v termosce. Říká se jí batch brew a představuje oblíbenou kombinaci rychle naservírované kávy a vysoké kvality.

Podle vedoucího provozovny Kafe Kolej ale takových lidí, kteří by sem přišli na turka, mnoho není, většinou je odradí už na začátku cena, která není na nádražní kávu právě nízká espresso tu stojí 35 korun, filtrovaná káva 45 korun.

Káva připravená během chvilky 

U okýnka se objeví mladík s krosnou na zádech, vypadá, že spěchá. Žádá namlít sto gramů kávy. Barista se dává okamžitě do práce. „Jak dlouho to bude ještě trvat, chvátám na vlak," naléhá mladík a přešlapuje před stánkem jako běžec čekající na semaforu, až padne zelená. Jaroslav Slámečka se nenechá rozhodit, pečlivě odměřuje dávku, dává ji do mlýnku a žádá zákazníka, ať si připraví peníze. Do minuty je obsloužen a může běžet.

Posléze se barista rozhovoří o tom, že přání, kdy chce zákazník namlít kávu, jsou velmi vzácná, většina zákazníků si kupuje zrnkovou a mele si ji doma těsně před přípravou. Prodej se tu ale většinou odehrává ve stejně rychlém tempu.

Mezitím si Jaroslav Slámečka odlije do šálku trochu filtrované kávy, musí ochutnat, jestli se její chuť neproměnila. Usrkává pomalu, jeho pohyby jsou najednou velice klidné. Dívá se z okna. V tu chvíli zvedne ruku a zamává na někoho v davu. „Zákazník," vysvětlí s úsměvem.

Jaroslav Slámečkavěk: 28 let
baristou je 5 let
nejraději má zákazníky, kteří mají chuť na výběrovou kávu a diskuzi o ní
v Kafe Kolej doporučuje vyzkoušet filtrovanou kávu metodou batch brew
jeho recept na rychlou a kvalitní domácí kávu vstupenkou do světa dobré kávy je frenchpress, nahrubo namletou kávu v poměru 60g kávy ku litru vody zalijte 90stupňovou vodou, nechte 3,5 minuty louhovat a rozlijte do šálků

Čtěte také: Coffee Imrvére je pestrá jako Žižkov