Hasiči zasahovali na místě celou noc. Z daleka viditelný oheň se podařilo zlikvidovat, zásah ale pokračuje i ráno. Vedle zahájení likvidačních prací na požářišti je také nutné ochlazovat transformátorový olej ve značném objemu; na místě jsou ho desítky tun. Událost zaměstnala také velké množství policistů, kteří museli uzavřít okolí místa neštěstí, bránit v přístupu početným zvědavcům a také odklánět dopravu.

Okolnosti exploze transformátoru, v jejímž důsledku pohasla více než třetina Prahy, a to nejen v bezprostředním okolí, ale i ve vzdálenějších lokalitách jako ve Vršovicích a části Vinohrad, jsou předmětem šetření. Šlo o technickou závadu – a pokud ano, jakou?

Sehrálo ve výbuchu roli počasí?

Úvahy o tom, zda svou roli mohlo sehrát parné počasí, ať už přímo, nebo zprostředkovaně vlivem zvýšeného odběru souvisejícího s provozem klimatizací a větráků, se sice objevily už ve chvíli, kdy z trafostanice v noci šlehaly několikametrové plameny a stoupal hustý černý dým – prozatím se ale pohybují pouze v rovině spekulací. Pokud by však na nich něco bylo, znamenalo by důležitou informaci pro energetiky. Zvlášť když podle meteorologů mají tropická parna pokračovat s ještě větší intenzitou. A navíc lze počítat s vyšší zátěží zbývajících trafostanic, jelikož oblasti postižené bezproudím (jak odborníci nazývají výpadek dodávek elektřiny), byly přepojeny na jiné okruhy zásobované dalšími rozvodnami.

Vzhledem ke zničení transformátoru jde přitom o řešení, které se bude muset uplatňovat dlouhodobě. Je nezbytné nejen vyměnit transformátor, ale taká nahradit objekt, v němž se zařízení nachází. Dokončení oprav tedy bude dlouhodobější záležitost. Prvotní odhady počítají zhruba s koncem prázdnin, kdy se Praha po letním vylidnění opět začne zaplňovat.

Po explozi v trafostanici zůstaly bez dodávek elektřiny rozsáhlé oblasti metropole – přičemž například krčské sídliště nepohaslo celé, ale jen jeho spodní část. Obnovit se je podařilo do půl druhé hodiny. Naopak přerušeno bylo někde zásobování vodou, což si s elektřinou ani nejsme příliš zvyklí spojovat. Třebaže některé provozy – a zdaleka nikoli pouze metro – musely přejít na náhradní zdroje, masivní bezproudí zřejmě nezpůsobilo vážnější komplikace. Pozitivní roli sehrála i pokročilá noční hodina.

Výpadek pocítila tramvajová doprava

Přerušení dodávky překvapilo i cestující v metru. „Zrovna jsme cestou z Hájů zastavili ve stanici Chodov, lidé vystupovali a nastupovali – a celá stanice zhasla," řekl Deníku jeden z pasažérů. Nepovažoval to ale za vážnější problém, protože souprava v pořádku odjela a pokračovala dál. „Až po vystoupení na Kačerově mi došlo, že jde o něco většího; viděl jsem jet kolem spoustu policejních aut s blikajícími majáky," dodal svědek. Provoz metra přerušen nebyl, tramvajová doprava ale výpadek pocítila. Zhruba na půl hodiny se zastavily linky 2, 4 a 10.

Intenzivněji vnímali výbuch obyvatelé Jižního Města. Ti slyšeli explozi, pohasla světla, bylo vidět hustý tmavý kouř nad paneláky – a pak i několikametrové plameny šlehající z „kuntraticko-šeberovské" trafačky, ležící mezi dálnicí D1 a studentskými kolejemi.

V okolí místa neštěstí policisté odkláněli dopravu. Museli také odhánět zvědavce přilákané plameny; jen studentů z kolejí zlákala ohnivá podívaná stovky. Podle informace magistrátu v ulici U Kunratického lesa vyhlásili policisté zákaz vycházení a okolí rozvodky ohradili. Doporučením pro lidi žijící v okolí místa nehody je uzavřít všechna okna.

Zdroj: Youtube