Nejprve vzplály balíky slámy v pátek dopoledne mezi obcemi Dobročovice a Sluštice. Ten, kdo oheň zakládal úmyslně, si pro svůj záměr vyčíhal vhodnou chvíli. Ve chvíli, kdy přivolaní hasiči dorazili na místo, už byl stoh v jednom ohni.

Vyšetřování mělo zpoždění 

Oheň zachvátil celý stoh také v sobotu poblíž Škvorce. Požár krátce před 22. hodinou ohlásil řidič kombajnu, který pracoval na vedlejším poli. „Jelikož byl již celý stoh v plamenech, velitel hasičů rozhodl o jeho kontrolovaném dohoření. Při zajišťování požářiště na místě pomáhali také dobrovolní hasiči z Úval a Škvorce," poznamenala Kropáčová.

Vyšetřovatel se do ohledání požářiště mohl pustit až po úplném dohoření – což v případě hořících stohů znamená se zpožděním několika dnů. V obou případech je závěr shodný: jako pravděpodobná příčina bylo určeno úmyslné zapálení.

Policisté hledají svědky 

Policisté z Úval věří, že při pátrání by mohly pomoci postřehy všímavých svědků. „V případě, že si ve dnech 16. a 17. září někdo poblíž stohů všiml něčeho nebo někoho podezřelého, nebo ví, kdo stoh zapálil, ať neprodleně zavolá na linku 158," uvedla Kropáčová. Kontaktovat je také možné přímo služebnu úvalských policistů.

Čtěte také: Požár v kanceláři měnil trasy tramvajím